Zoltán
-4 °C
9 °C

Nem állt le a klikkelős háború

2007.10.16. 00:36
Májusban még abban bízott a többség, hogy pár forduló után véget ér a magyar-japán szájberháború, erre kibővült: most már Tajvan is az élbolyban harcol, a képek meg csak jönnek, ráadásul most már a Hooliganst is ismerik a Távol-Keleten.

Az egész idén április végén, május elején kezdődött. A Clickclickclick.com-on folyó klikkelős háborúba addig nem nagyon szóltak bele a magyar júzerek, de az Index techblogja felfedezte az oldalt, és rendkívül szórakoztató hülyeségnek találta, ezért felkarolta azt. A postok egyre gyakrabban jelentek meg, az olvasók gyűltek, míg végül ötödikként végeztünk a versenyben.

Milliárdosok

A következő forduló már nagyobb publicitást kapott, vezető anyagban számoltunk be az eseményről, de készített műsort a klikkelőkről az RTL Klub és az MTV is. A magyar tábor egyre dagadt, és robotokkal, dolgos szoftverekkel erősödött, ezek kiváltották az egér nyomogatását, viszont egyre nagyobb szervezést igényeltek. Elkészült a magyar júzerek honlapja, ahol gyakran megjelent a főellenfél is, a japán csapat. Egy idő után már csak a Clickclickclick.comon folyt komoly háború, a magyar és a japán júzerek jó barátságot építettek ki a háttérben, képeket, apró ajándékokat küldözgettek egymásnak. Május végén kevéssel vesztettünk, 502 millió kattintást vitt be az ellenfél, 500,8 milliót a hazai csapatok.


Harcosok és művészek

A negyedik fordulóban aztán mindkét csapat átlépte az egymilliárdos küszöböt, és a hazaiak nyertek 1,652 milliárd kattintással. Az ötödik újra a japánok fölényét hozta 2,37 milliárd klikkeléssel, míg a hatodikban megjelentek a Tajvaniak, és azóta itt is maradtak: egyből második helyen végeztek, és összesítettben harmadikok Japán és Magyarország mögött.

A negyedik forduló után szétesett a hazai közösség, a megmaradt tagok játékkedvét belső viták rontották, szinte polgárháború tört ki: ment a harc a júzerekért a régi és az új főhadiszállás között. Végül ez utóbbi került ki győztesen, az átállás után meg új fegyverek és az új hadtestek jelentek meg. Ilyen például az Éjszakai Bagoly Osztag, segítségükkel sosem áll le a klikkelés, így az ellenfelek ma már nem tudnak olyan könnyen elhúzni, amikor náluk nappal van, nálunk meg este.

Új védelmi vonal

Emberek nélkül ugyanis még ma sem működik a rendszer, mert a fegyverek csak arra alkalmasak, hogy az ember helyett kattintsanak, az időnként felugró captchákat valakinek ki kell tölteni: ha nem írjuk be a szükséges kódot, leáll a kattintás. Egy szerverrel sikerült megoldani a problémát, ez szétdobja néhány felhasználó közt a feladatot, így bár a klikkelés több száz gépről is mehet egyszerre, kódot írni csak néhányról kell. A „kacsavadászok” között házi verseny alakult ki, így ma már nemcsak az számít, hogy ki vitte be a legtöbb kattintást, az is fontos, ki hárította a legtöbb captchát.

Augusztusig úgy tűnt, a tízmilliós kelet-európai ország nem tudja tartani a lépést a 23 milliós és a 127 milliós, technológiai értelemben jóval fejlettebb ázsiaiakkal, aztán megindultak a kattintások, és azóta négyszer győztünk.

Az új magyar főhadiszálláson online statisztikát, alapozást, a legújabb klikkelős fegyvereket meg egy szlengszótárt is találunk. Innen például kiderül, hogy a Tapper nem Derrick felügyelő tárgyeset nélküli formája, hanem a tajvani kattintgató, az AF viszont már csak egy „régebbi klikkelős program”: furcsa lehet ez azoknak, akik nyár eleje óta nem küzdöttek, akkoriban ugyanis az AutoFire még a csúcson volt, sőt, ez volt a legfőbb fegyver.

Dalok szárnyán

A kétoldalú, majd háromoldalú kapcsolatok sokat javultak. Nyáron a japán ellenfelek sokat aggódtak például a magyarokért a nagy meleg miatt, ennek emlékére még képet is készítettek. Több tucat japán és tajvani versenyző ismerte meg az országot, a Vipper-klánhoz tartozó nullporce például odáig merészkedett, hogy kijelentette: 30 év múlva, ha nyugdíjba vonul, Magyarországra költözik, és békében fog élni egy Tokaji aszú társaságában.

A nemzetközi kapcsolatok legmagasabb szintje a közösen működtetett online rádióadás: eddig kettőre kerül sor, mindhárom nemzet beküldött tíz dalt, aztán ezeket egymás után lejátszották. Az adásba bárki bekapcsolódhatott, a hétköznapokon kemény harcot folytató klikkelők együtt hallgatták a dalokat, persze a kattintás ekkor sem állt meg. Az első magyar listára a megbeszéltek alapján régi slágerek kerültek fel, így a tajvani és japán kattintók elsősorban Máté Péter, az Edda, a KFT, az Omega és az LGT számai alapján ítélik meg a magyar könnyűzenét. A második webrádiós találkozón már modern dalok jelentek meg, közvetlenül a nemzeti himnuszok után: volt Hooligans, Kispál és a Borz, Quimby, és Rúzsa Magdi. A teljes lista és az adás itt.