Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Castro és a pápa holt hírét költötte a CNN

2003.04.18. 16:05
Szerdán, valószínűleg az egyik munkatárs figyelmetlensége miatt elérhetővé váltak a CNN weblapjának előre elkészített gyászjelentései. Dick Cheney és Ronald Reagan mellett a CNN láthatólag felkészült Fidel Castro, Bob Hope, II. János Pál pápa, Nelson Mandela és Gerald Ford búcsúztatására is.
A nekrológokat a CNN belső hálózaton tárolta, azonban azok ideiglenesen a nyilvánosság számára is elérhetővé váltak, amikor a jelszavas védelem egy időre kikapcsolódott, valószínűleg emberi mulasztás miatt. A hibát szerdán fedezték fel, és azonnal ki is javították.

Élőlánc

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A gyászjelentésekre a Fark.com szemfüles munkatársai bukkantak rá, és azonnal ki is tették a linket az oldalukra. Húsz perccel ezután a CNN letiltotta a hozzáférést. Szerencsére ebben a húsz percben a Smoking Gun weblapnak sikerült lementenie néhányat az utókor számára, ezeket most az Index olvasói is megtekinthetik a képekre kattintva.

A CNN sietett leszögezni, hogy a gyászjelentéseknek csak a kezdőlapja volt elérhető, az életrajzokhoz és más írásokhoz vezető linkek nem éltek, írta a Wired az AP nyomán. A CNN szóvivője elmondta, hogy a munkatársaik igyekeznek megállapítani, mennyi ideig állt fenn a hiba, és hangsúlyozta, hogy a főoldalról nem lehetett eljutni a nekrológokhoz.

Kínos pillanatok

A gyászjelentéseket valószínűleg a brit anyakirálynő tavalyi halálakor készült megemlékező oldal alapján szerkesztették meg, némelyik még félkész állapotban van.

Ez azonban további kínos pillanatokat is okozhatott a CNN-nek: több lapon is megmaradtak az eredeti szövegek, a II. János Pálra emlékező oldalon például "házasságára és válására" is mutatnak linkek, emellett az is elolvasható, hogy ő volt "Nagy-Britannia kedvenc nagymamája".

Bob Hope-ot már az AP is temette

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A Google kereső jelenleg is első helyen jelenteti meg a Ronald Reagan halálhírét tartalmazó oldalt a "Ronald Reagan Remembered" (Ronald Reaganre emlékezünk) kifejezésre, bár magát a nekrológot már a cache-ből is eltávolították.

A hírügynökségeknél, újságoknál bevett gyakorlat, hogy előre elkészítik egyes ismert személyiségek nekrológját, hogy haláluk esetén gyorsan közölni lehessen azokat. 1998-ban az Associated Press hírügynökség is elkövetett egy hasonló hibát, weboldalukon Bob Hope humorista halálhíre jelent meg, állítólag egy programozó hibájából. Akkor az eset még szerencsétlenebbül sült el: a hírt egy képviselő megrendülten bejelentette az amerikai kongresszusban.