István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Elbukott az internetadó

2008.04.18. 10:40
Az internetelérésre 0,8 százalékos kulturális járulékot kivető törvénymódosítás mögül kifaroltak a támogatók.

A Hiller István által vezetett kulturális és oktatási tárca rosszkor nyújtotta be a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvénymódosítást, amely nettó évi 2,5 milliárd forintos többletbevételhez jutatta volna az alapot, mert nem vette figyelembe a koalíció szakadását, írja a Napi Gazdaság. Az informatikai szervezetek panaszkodása után az ellenzék kifarolt a javaslat mögül, és kedden már csak a szocialisták védelmezték a járulékemelést. Azóta pedig már a szocialista Márfai Péter is a járulékemelés elhagyását javasolja a parlamentnek, de a gazdasági napilapnak elmondta, hogy véleménye nem frakcióálláspont - a jövőben tárgyalnak a javaslatokról, hiszen a törvénytervezet általános vitáját sem zárták le.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kulturális tárca javaslata szerint a ma már kevésbé népszerű adathordozó termékek, például az üres cd-k és a magnók járulékát megszüntetnék, cserébe viszont 0,8 százalékos kultúradót vetnének ki az internetszolgáltatásra, a mobiltartalom-szolgáltatásra, illetve a bútorokra. Ennek oka, hogy a régi adathordozókból származó járulékkal már nem lehet feltölteni a kulturális alapot. Amíg a járulékeltörléstől csupán 500 millió forintos bevételkieséssel számolnak, addig az újonnan kivetett járulék évi hárommilliárd forintos pluszbevételt kapna a kulturális tárca felügyelete alatt működő NKA, amely az évi nyolcmilliárd forintos költségvetésből kulturális rendezvényeket és projekteket támogat.

A parlament előtt lévő törvénymódosítás a Napi Gazdaság szerint a koalíciós szakítás első áldozatának látszik, de könnyen lehetséges, hogy ezt nem várja meg a kormány, hanem egyszerűen visszavonja a javaslatot.