Huba
17 °C
33 °C

Fejlődésellenes az internet megadóztatása

2008.04.10. 18:55
Az Európai Unió 2008-at tűzte ki az elektronikus befogadás évének, aminek a célja a lakosság internethez juttatása. Magyarország is csatlakozott a programhoz, a kormány mégis megadóztatná az internetelérést.

Mint arról az előző napokban írtunk, a magyar kormány 0,8 százalékos adót vetne ki az internetelérésekre, és ebből a pénzből a Nemzeti Kulturális Alap gazdagodna. Ezt elég rossz ötletnek tartják az informatikai szervezetek, mert Magyarországon éppenséggel nem nehezíteni, hanem inkább könnyíteni kellene a lakosság internethez jutását. Le vagyunk ugyanis maradva. Csütörtökön az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) fejezte ki rosszallását a kormány tervével kapcsolatban.

Letöltik a pénzt az internetről

Az IVSZ is elővette érvként az Európai Uniós adatokat, miszerint a 27 tagállamból 19-ben jobban elterjedt az internet, mint Magyarországon. Az uniós átlagot meg sem közelítjük, az EU egészében ugyanis a lakosság 20 százalékának van hozzáférése, Magyarországon csupán 14,2 százaléknak.

Célzott támogatásokra és dinamizáló hatású adórendszerre lenne szükség, nem az amúgy is túlzott terhek növelésére, hiszen az iparág a nehéz helyzetben lévő magyar gazdaság egyik kitörési pontja, a növekedés motorja lehetne, írja az IVSZ az állásfoglalásában. Az infokommunikációs szektor adja a magyar GDP majdnem 10 százalékát, de a szektor euróban mért növekedési rátája tavaly az egyik legkisebb volt, ezért az IVSZ szerint teljesen érthetetlen, hogy miért akarják tovább növelni az adóterheket.

Megdöbbenető

Az Inforum arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a lakosság 61 százaléka egyáltalán nem használja az internetet, és a magyar háztartások 70 százalékának nincs hozzáférése. Számításaik szerint ha csupán egymillió új internetező lenne, az infokommunikációs szektorban 160 milliárd forint további bevétel képződne. Ennek az ÁFA-tartalma 32 milliárd forint, amit több mindenre fel lehetne használni. Úgy látják, hogy az egymillió új felhasználó bekapcsolásának, oktatásának, megszólításának, támogatásának költsége nem haladja meg a 60 milliárd forintot. Az Inforum nézete szerint újabb bevételhez e területen is csak akkor lehet jutni, ha kibővítik a felhasználók körét, és nem a meglévő felhasználók megadóztatásával.

Az Európai Unió egyébként 2008-at az elektronikus befogadás évének hirdette meg, és éppen Magyarország volt az első ország, amely teljes mellszélességgel állt ki a kezdeményezés mellett, hogy a felére csökkentse a digitális szakadékot. Az Infórum szerint megdöbbentő, hogy pont a bővítés, a fejlesztés szükségleteinek és módjainak feltárása idején, a hátrányos helyzetűek bevonását célzó kezdeményezések közepette kívánta meg a kormány az infokommunikációs ágazat és felhasználóinak további adóztatását.

Nincs pénz semmire?

Az Infórum arról ír a közleményében, hogy Magyarországnak nincsenek elégséges forrásai a hazai digitális tartalom fejlesztésére, az elektronikus tananyagok fejlesztésére, az élethosszig tartó tanulás biztosítására, a hátrányos helyzetűek bekapcsolására sem. Az informatikai szervezetek, teleházak, tartalomfejlesztők filléres gondokkal, a napi megélhetési problémákkal küzdenek, és fejlesztőből is hiány van. Ugyanakkor a szervezet szerint minden informatikára fordított forint háromszorosan térül meg.

Az IVSZ és az Infórum is tiltakozik az új járulék bevezetése ellen, mert senkinek sem lehet az érdeke, hogy a húzóágazatból visszahúzó ágazat legyen.

A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja is tiltakozott. Ugyanakkor a költségvetési bizottságnak azon az ülésén, ahol nyilvánosan először szó volt az új adónemről, Varga Mihály Fidesz-alelnök elnökölt, és nem szólalt fel ellene, a bizottság gond nélkül átengedte a javaslatot.