Olivér
4 °C
8 °C

Fejlődésellenes az internet megadóztatása

2008.04.10. 18:55
Az Európai Unió 2008-at tűzte ki az elektronikus befogadás évének, aminek a célja a lakosság internethez juttatása. Magyarország is csatlakozott a programhoz, a kormány mégis megadóztatná az internetelérést.

Mint arról az előző napokban írtunk, a magyar kormány 0,8 százalékos adót vetne ki az internetelérésekre, és ebből a pénzből a Nemzeti Kulturális Alap gazdagodna. Ezt elég rossz ötletnek tartják az informatikai szervezetek, mert Magyarországon éppenséggel nem nehezíteni, hanem inkább könnyíteni kellene a lakosság internethez jutását. Le vagyunk ugyanis maradva. Csütörtökön az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) fejezte ki rosszallását a kormány tervével kapcsolatban.

Letöltik a pénzt az internetről

Az IVSZ is elővette érvként az Európai Uniós adatokat, miszerint a 27 tagállamból 19-ben jobban elterjedt az internet, mint Magyarországon. Az uniós átlagot meg sem közelítjük, az EU egészében ugyanis a lakosság 20 százalékának van hozzáférése, Magyarországon csupán 14,2 százaléknak.

Célzott támogatásokra és dinamizáló hatású adórendszerre lenne szükség, nem az amúgy is túlzott terhek növelésére, hiszen az iparág a nehéz helyzetben lévő magyar gazdaság egyik kitörési pontja, a növekedés motorja lehetne, írja az IVSZ az állásfoglalásában. Az infokommunikációs szektor adja a magyar GDP majdnem 10 százalékát, de a szektor euróban mért növekedési rátája tavaly az egyik legkisebb volt, ezért az IVSZ szerint teljesen érthetetlen, hogy miért akarják tovább növelni az adóterheket.

Megdöbbenető

Az Inforum arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a lakosság 61 százaléka egyáltalán nem használja az internetet, és a magyar háztartások 70 százalékának nincs hozzáférése. Számításaik szerint ha csupán egymillió új internetező lenne, az infokommunikációs szektorban 160 milliárd forint további bevétel képződne. Ennek az ÁFA-tartalma 32 milliárd forint, amit több mindenre fel lehetne használni. Úgy látják, hogy az egymillió új felhasználó bekapcsolásának, oktatásának, megszólításának, támogatásának költsége nem haladja meg a 60 milliárd forintot. Az Inforum nézete szerint újabb bevételhez e területen is csak akkor lehet jutni, ha kibővítik a felhasználók körét, és nem a meglévő felhasználók megadóztatásával.

Az Európai Unió egyébként 2008-at az elektronikus befogadás évének hirdette meg, és éppen Magyarország volt az első ország, amely teljes mellszélességgel állt ki a kezdeményezés mellett, hogy a felére csökkentse a digitális szakadékot. Az Infórum szerint megdöbbentő, hogy pont a bővítés, a fejlesztés szükségleteinek és módjainak feltárása idején, a hátrányos helyzetűek bevonását célzó kezdeményezések közepette kívánta meg a kormány az infokommunikációs ágazat és felhasználóinak további adóztatását.

Nincs pénz semmire?

Az Infórum arról ír a közleményében, hogy Magyarországnak nincsenek elégséges forrásai a hazai digitális tartalom fejlesztésére, az elektronikus tananyagok fejlesztésére, az élethosszig tartó tanulás biztosítására, a hátrányos helyzetűek bekapcsolására sem. Az informatikai szervezetek, teleházak, tartalomfejlesztők filléres gondokkal, a napi megélhetési problémákkal küzdenek, és fejlesztőből is hiány van. Ugyanakkor a szervezet szerint minden informatikára fordított forint háromszorosan térül meg.

Az IVSZ és az Infórum is tiltakozik az új járulék bevezetése ellen, mert senkinek sem lehet az érdeke, hogy a húzóágazatból visszahúzó ágazat legyen.

A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja is tiltakozott. Ugyanakkor a költségvetési bizottságnak azon az ülésén, ahol nyilvánosan először szó volt az új adónemről, Varga Mihály Fidesz-alelnök elnökölt, és nem szólalt fel ellene, a bizottság gond nélkül átengedte a javaslatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?