Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Drágulhat az internet

2008.04.09. 14:04
Habár stratégiai fontosságú az internetelérések számának növelése, mert Magyarország jócskán el van maradva az uniós átlagtól, a kormány a szolgáltatás megadóztatására készül.

A kormány évi 2-2,5 milliárd forint pluszbevételt akar szerezni a Nemzeti Kulturális Alapnak, ezért a tervei szerint nyártól az internetszolgáltatóknak 0,8 százalékos kulturális járulékot kell fizetniük, írta a Napi Gazdaság. A költségvetési bizottság keddi ülésén a szocialisták átengedték a javaslatot, és az ellenzék sem tiltakozott ellene. Annál inkább tiltakoznak az internetszolgáltatók.

Pórffy András, a több tízezer internetezőnek szolgáltató Externet ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy az internetszolgáltatók az erős piaci verseny miatt alacsony nyereségkulcsokkal dolgoznak, és ebből elvenni már nem lehet. Pórffy szerint ez a törvényjavaslat szöges ellentétben áll az információs társadalom fejlesztését célzó kormányzati törekvésekkel.

Az Externet nincs egyedül a véleményével, a legnagyobb hazai alternatív távközlési vállalatokat tömörítő Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSzE) is tiltakozik törvényjavaslat ellen, amely szerint valamennyi internetszolgáltatás árbevétele után meg kell fizetni a 0,8 százalékos kulturális járulékot. A kulturális járulék bevezetése az egyesület becslései szerint évi 600 millió forint előre nem tervezett kiadást jelent az internetszolgáltatóknak.

Más irány

Ezt a költséget a szolgáltatók várhatóan továbbhárítják ügyfeleikre, magyarán a törvénymódosító javaslat elfogadása a teljes hazai internetpiacon áremelkedést generálhat. „Habár a szélessávú hozzáférés havidíjai az elmúlt öt évben ötödükre csökkentek hazánkban, kutatások szerint az otthoni internetezés terjedésének egyik legfontosabb akadálya még mindig az ár” - mondta Szathmári Géza, az ATSzE elnöke, a GTS-Datanet ügyvezető igazgatója.

Bár Magyarországon a vezetékes szélessávú előfizetések száma 2007-ben az EU átlagánál gyorsabban, több mint 40 százalékkal nőtt, még így is nagy a lemaradásunk. Az Európai Bizottság március közepén kiadott jelentése szerint 2007 végén az EU 27 tagállamának átlagában 100 főre 20, Magyarországon azonban csak 14,2 vezetékes szélessávú előfizetés jutott. „Az internetszolgáltatásra kirótt adó ismeretlen az EU tagországokban, ráadásul ellentétes az uniós célkitűzéssel, ami növekvő internet penetrációt irányoz elő” – mondta Orbán Miklós, az ATSzE társelnöke, a BT magyarországi fióktelepének regionális szabályozási igazgatója.