Márk
13 °C
28 °C

Nem használjuk az internetet

2006.04.06. 16:23
Az Eurostat felmérése szerint a 25 tagállamból 22-ben sokkal nagyobb az internet-penetráció mint Magyarországon, csak Csehországban és Litvániában rosszabb a helyzet. Még a vállalatok is le vannak maradva.

Az Európai Unió 25 tagországában Litvánia, és Csehország után Magyarországon volt a legalacsonyabb a háztartások internet-hozzáférése tavaly az első negyedévben az Eurostat csütörtökön közzétett adatai szerint. A vállalatok internet-kapcsolódását tekintve is a sereghajtók között volt Magyarország, csak Lettországban volt kisebb az arány.

A harmadik hátulról


Kattintson a nagyításhoz!

Az Eurostat adatai szerint a 25 tagállamban a háztartások 48 százalékának volt internet-hozzáférése 2005 első negyedében, 23 százalék rendelkezett szélessávú kapcsolattal. Ugyanebben az időszakban a vállalatok 91 százaléka kapcsolódott a világhálóra, és 63 százaléknak volt szélessávú hozzáférése.

A háztartások hozzáférését tekintve az átlag nagy eltéréseket takar: a világháló használatában Litvániában volt a legalacsonyabb az arány, 16 százalék, Csehországban 19 százalék, Magyarországon és Görögországban 22 százalék, Szlovákiában 23 százalék. Hollandiában volt a legmagasabb az arány, 78 százalék, Luxemburgban 77 százalék, Dániában 75 százalék, Svédországban 73 százalék.

Finnország az élen


Kattintson a nagyításhoz!

A vállalatok internet-kapcsolódását tekintve Finnország vezette a sort 2005 első negyedében, 98 százalékkal, Dániában 97 százalék, Szlovéniában és Svédországban egyaránt 96 százalék volt az arány. Kilencven százaléknál alacsonyabb vállalati internet-kapcsolódást csak Lettországban (75 százalék), Magyarországon (78 százalék), Cipruson (85 százalék), Litvániában (86 százalék) és Lengyelországban (87 százalék) jegyeztek fel.

A magánszemélyek 43 százaléka használta az internetet rendszeresen - legalább egyszer egy héten - 2005 első negyedében, a legnagyobb mértékben Svédországban (76 százalék), Hollandiában (74 százalék), a legkevésbé Görögországban(18 százalék) és Csehországban (26 százalék), Magyarországon 34 százalék volt az arány. A magyarok hatvan százaléka még soha nem használta az internetet a felmérés szerint.