Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Internet helyett telefonálnak a New York-iak

2003.08.15. 11:57
Az áramszünet kezdetével háromszázezer felhasználó szakadt le az America Online internetszolgáltató hálózatáról az Egyesült Államok keleti partvidékén. A vezetékes és mobilhálózatok forgalmát megtöbbszörözte az áramszünet, a szolgáltatók a hálózatok túlterheltségével küzdenek. Az internet működése zavartalan, csak a nagyobb híroldalak lassultak le némileg a hírekre éhes olvasók rohama alatt.
Az internetforgalom mérésével foglalkozó Keynote Systems szerint az áramkimaradás nem lassította le az internet elérését az Egyesült Államok keleti partján. Dan Berkowitz, a Keynote szóvivője a New York Timesnak elmondta, hogy az internet és a legnagyobb amerikai weboldalak normálisan működnek, bár néhány híroldalt lassabban lehet letölteni.

Sötétben telefonáltak

Az áramkimaradás miatt a vezetékes és a mobilhálózaton egyaránt jelentősen megnőtt a hívások száma. A Verizon vezetékes szolgáltató szerint az áramszünet utáni órában háromszorosára emelkedett a New York üzleti negyedéből kezdeményezett hívások száma. Míg a vezetékes vonalak többnyire működtek, a mobilhálózatok problémákkal küszködtek egész este.

Akadozó mobilok

A Sprint távközlési cég szerint az érintett területeken a hívásokat kezelő központjaik és a számítógépeik működnek, ugyanakkor a megnövekedett forgalom időnként fennakadást okoz a mobiltelefonálásban. A vállalat szóvivője szerint előfordulhat, hogy néhány állomás nem üzemel, azt azonban nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyi adótoronynál lehetnek problémák. A Sprint arra kérte ügyfeleit, hogy csak a legszükségesebb esetben telefonáljanak.

A Verizon Wireless szerint a cég mobilhálózatával nincsenek problémák, de néhány adótorony és központ működését generátorok biztosítják. A vállalat a Sprinthez hasonlóan nagy forgalomnövekedést tapasztalt, ezért azt tanácsolta előfizetőinek, hogy sikertelen hívás esetén várjanak néhány percet, mielőtt újra próbálkoznak.

Vannak tartalékaik

Az áramszünet a New Yorkban működő technológiai cégek működését is akadályozta. Az IBM helyi részlegénél generátorokról biztosítják a számítógépeknek és a világításnak az áramot, mondta el Brian Doyle a vállalat szóvivője.

Leszakadtak

Az Egyesült Államok legnagyobb internetszolgáltatója, az America Online helyi idő szerint tegnap délután egykor jelentős változást észlelt a felhasználók számában: a számláló 2,4 millióról 2,1 millióra csökkent.

Greg Eden, az adattárolással foglalkozó EMC szóvivője a New York Timesnak elmondta, hogy hasonló áramszünetek esetén általában elegendő energiatartalékkal rendelkeznek ahhoz, hogy minden adatot lementsenek a rendszer leállása előtt.