Marcell
19 °C
32 °C

A Microsoft bezárja az online csevegőszobákat

2003.09.24. 12:35
A Microsoft szerdán bejelentette, hogy 28 országban leállítja az MSN csevegőszolgáltatást. A vállalat szerint a nyílt és moderálatlan online fórumokon túlságosan elszaporodtak a spamek, amelyeknek egy része pornográf tartalmú. A chatszobák bizonyos esetekben a fiatal gyermekekre "vadászó" pedofiloknak is segítséget nyújtottak.
A redmondi óriásvállalat október 14-én Európában, a Közel-Keleten, Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában fogja leállítani a népszerű szolgáltatást, arra kényszerítve több millió felhasználót, hogy attól kezdve más online fórumokon folytassák beszélgetéseiket, írta a Cnet. A Microsoft még ezen a héten elkezdi kiküldeni a felhasználóknak a változásokról szóló értesítést.

Ezekben a régiókban a Microsoft nem moderálta az ingyenes csevegőszobákat, amely lehetőséget teremtett a spamküldők számára, hogy reklámlevelekkel bombázzák a felhasználókat.

A Microsoft nem mond le végleg a szabad csevegőszobákról, az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban például hamarosan új, moderálatlan chatszolgáltatást indít. Ezt azonban kizárólag az előfizetői vehetik majd igénybe, akik a személyes adataikat is megadják a vállalatnak, ezért szükség esetén lehetséges felelősségre vonni őket. A leállítás nem érinti a Microsoft Messenger üzenetküldő program működését, tehát a felhasználók azt a jövőben is használhatják.

A pedofilok nem tűnnek el

A döntés hatalmas vitát váltott ki a szólásszabadság védelmezői, a gyermekek jogaival foglalkozó csoportok és a Microsoft riválisai között arról, hogy az internetes fórumokon miként lehetne rendet teremteni.

Az internetező gyermekekkel számos kellemetlen eset történt az utóbbi évben, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, mondta a Cnetnek John Carr, az Egyesült Királyságban működő NCH jótékonysági egyesület internetes tanácsadója. Néhány szakértő azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel csak a felszín alá kerülnek a sötét elemek.

"Ezek az online csevegőszobák úgy működnek, mint a 60-as években az ifjúsági klubok, és teljesen természetes, hogy a gyermekek találkozni és beszélgetni akarnak egymással. A történelem már bebizonyította, hogy bizonyos dolgok leállításával csak máshová helyeződnek át a tevékenységek, ami sokkal veszélyesebb" - fejtette ki véleményét a Cnetnek Terry Dowty, az angliai Children's Rights Alliance szervezet tanácsadója.