Jenő
-3 °C
6 °C

A Microsoft bezárja az online csevegőszobákat

2003.09.24. 12:35
A Microsoft szerdán bejelentette, hogy 28 országban leállítja az MSN csevegőszolgáltatást. A vállalat szerint a nyílt és moderálatlan online fórumokon túlságosan elszaporodtak a spamek, amelyeknek egy része pornográf tartalmú. A chatszobák bizonyos esetekben a fiatal gyermekekre "vadászó" pedofiloknak is segítséget nyújtottak.
A redmondi óriásvállalat október 14-én Európában, a Közel-Keleten, Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában fogja leállítani a népszerű szolgáltatást, arra kényszerítve több millió felhasználót, hogy attól kezdve más online fórumokon folytassák beszélgetéseiket, írta a Cnet. A Microsoft még ezen a héten elkezdi kiküldeni a felhasználóknak a változásokról szóló értesítést.

Ezekben a régiókban a Microsoft nem moderálta az ingyenes csevegőszobákat, amely lehetőséget teremtett a spamküldők számára, hogy reklámlevelekkel bombázzák a felhasználókat.

A Microsoft nem mond le végleg a szabad csevegőszobákról, az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban például hamarosan új, moderálatlan chatszolgáltatást indít. Ezt azonban kizárólag az előfizetői vehetik majd igénybe, akik a személyes adataikat is megadják a vállalatnak, ezért szükség esetén lehetséges felelősségre vonni őket. A leállítás nem érinti a Microsoft Messenger üzenetküldő program működését, tehát a felhasználók azt a jövőben is használhatják.

A pedofilok nem tűnnek el

A döntés hatalmas vitát váltott ki a szólásszabadság védelmezői, a gyermekek jogaival foglalkozó csoportok és a Microsoft riválisai között arról, hogy az internetes fórumokon miként lehetne rendet teremteni.

Az internetező gyermekekkel számos kellemetlen eset történt az utóbbi évben, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, mondta a Cnetnek John Carr, az Egyesült Királyságban működő NCH jótékonysági egyesület internetes tanácsadója. Néhány szakértő azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel csak a felszín alá kerülnek a sötét elemek.

"Ezek az online csevegőszobák úgy működnek, mint a 60-as években az ifjúsági klubok, és teljesen természetes, hogy a gyermekek találkozni és beszélgetni akarnak egymással. A történelem már bebizonyította, hogy bizonyos dolgok leállításával csak máshová helyeződnek át a tevékenységek, ami sokkal veszélyesebb" - fejtette ki véleményét a Cnetnek Terry Dowty, az angliai Children's Rights Alliance szervezet tanácsadója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?