Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendőrök a chatoldalakon

2002.11.07. 15:57
A rendőrség figyelemmel kíséri az interneten a főbb chatcsatornákon zajló párbeszédeket, tájékoztatta Dormán Tivadar, az Országos Rendőr-főkapitányság ezredese az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságát a testület csütörtöki ülésén. A négyfős internetkommandó gyűjtött már adatokat futballhuligánokról, és kutatnak a pedofiloldalak üzemeltetői után.
Az ezredes beszámolója szerint az ORFK-n működő internetrendőrség munkatársai önmagukat fel nem fedve kutatnak bűncselekményekre utaló információk után a világháló csevegésre szolgáló honlapjain.

Dormán Tivadar hangoztatta, hogy a chatoldalak tartalma nyilvános, ezért tevékenységük nem ütközik törvénybe. "Az elektronikus levelezésbe a rendőrség természetesen nem tekinthet be, ugyanis azok tartalma titkos" - tette hozzá az ezredes.

A futballhuligánokról is gyűjthetnek adatokat

A chatcsatornák megfigyelését végző rendőrök főleg a közbiztonság szempontjából veszélyes rendezvényekkel kapcsolatos információkat gyűjtik, betörési kísérletek "lefülelésére" koncentrálnak. Példaként a labdarúgó mérkőzéseket követő összetűzéseket említette, amelyekről a hatóságoknak az internet révén pontos értesüléseik lehetnek.

Nem erkölcscsőszök, de hajtanak a pedofilokra

"Etikai szempontból az internetes csevegésekben elhangzó véleményekkel a rendőrség nem foglalkozik, hiszen az emberek nézetei nem esnek büntetőjogi kategória alá" - emelte ki Dormán Tivadar. Az internetrendőrség figyelmének középpontjában áll a pedofil web oldalakat üzemeltetők felderítése is, ám ezekre az elkövetőkre nem feltétlenül a csevegőoldalakon találnak rá.

Az ezredes jelezte, hogy az egyelőre csupán négyfős, a világhálóra specializálódott részleg munkája csupán észlelésre és adattovábbításra korlátozódik, a nyomozás már az illetékes szervek végzik.

Nemzeti Audiovizuális Archívum

Az informatikai bizottság tájékoztatót hallgatott meg a Nemzeti Audiovizuális Archívumról (NAVA) szóló törvénytervezetről is. A kormánypárti és ellenzéki képviselők egyetértettek abban, hogy a televíziók és a rádiók által rögzített audiovizuális örökség megőrzése, digitalizálása és nyilvánosság elé tárása kiemelt fontosságú.

Tószegi Zsuzsanna, a NAVA projektvezetője szólt arról, hogy a jelenleg tárcaegyeztetés alatt álló digitális archívum létrehozására legalább 3-7 milliárd forintra van szükség attól függően, hogy mire terjed ki a "nemzet digitális emlékezete". A munka méreteinek érzékeltetésére megjegyezte, hogy csak a Magyar Televíziónál 140 ezer órányi archívum gyűlt eddig össze. Az archívum fenntartására évente mintegy 3 milliárd forintot kell majd fordítani.