Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Rendőrök a chatoldalakon

2002.11.07. 15:57
A rendőrség figyelemmel kíséri az interneten a főbb chatcsatornákon zajló párbeszédeket, tájékoztatta Dormán Tivadar, az Országos Rendőr-főkapitányság ezredese az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságát a testület csütörtöki ülésén. A négyfős internetkommandó gyűjtött már adatokat futballhuligánokról, és kutatnak a pedofiloldalak üzemeltetői után.
Az ezredes beszámolója szerint az ORFK-n működő internetrendőrség munkatársai önmagukat fel nem fedve kutatnak bűncselekményekre utaló információk után a világháló csevegésre szolgáló honlapjain.

Dormán Tivadar hangoztatta, hogy a chatoldalak tartalma nyilvános, ezért tevékenységük nem ütközik törvénybe. "Az elektronikus levelezésbe a rendőrség természetesen nem tekinthet be, ugyanis azok tartalma titkos" - tette hozzá az ezredes.

A futballhuligánokról is gyűjthetnek adatokat

A chatcsatornák megfigyelését végző rendőrök főleg a közbiztonság szempontjából veszélyes rendezvényekkel kapcsolatos információkat gyűjtik, betörési kísérletek "lefülelésére" koncentrálnak. Példaként a labdarúgó mérkőzéseket követő összetűzéseket említette, amelyekről a hatóságoknak az internet révén pontos értesüléseik lehetnek.

Nem erkölcscsőszök, de hajtanak a pedofilokra

"Etikai szempontból az internetes csevegésekben elhangzó véleményekkel a rendőrség nem foglalkozik, hiszen az emberek nézetei nem esnek büntetőjogi kategória alá" - emelte ki Dormán Tivadar. Az internetrendőrség figyelmének középpontjában áll a pedofil web oldalakat üzemeltetők felderítése is, ám ezekre az elkövetőkre nem feltétlenül a csevegőoldalakon találnak rá.

Az ezredes jelezte, hogy az egyelőre csupán négyfős, a világhálóra specializálódott részleg munkája csupán észlelésre és adattovábbításra korlátozódik, a nyomozás már az illetékes szervek végzik.

Nemzeti Audiovizuális Archívum

Az informatikai bizottság tájékoztatót hallgatott meg a Nemzeti Audiovizuális Archívumról (NAVA) szóló törvénytervezetről is. A kormánypárti és ellenzéki képviselők egyetértettek abban, hogy a televíziók és a rádiók által rögzített audiovizuális örökség megőrzése, digitalizálása és nyilvánosság elé tárása kiemelt fontosságú.

Tószegi Zsuzsanna, a NAVA projektvezetője szólt arról, hogy a jelenleg tárcaegyeztetés alatt álló digitális archívum létrehozására legalább 3-7 milliárd forintra van szükség attól függően, hogy mire terjed ki a "nemzet digitális emlékezete". A munka méreteinek érzékeltetésére megjegyezte, hogy csak a Magyar Televíziónál 140 ezer órányi archívum gyűlt eddig össze. Az archívum fenntartására évente mintegy 3 milliárd forintot kell majd fordítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!