Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Instant hírek az elsötétített városból

2003.08.15. 14:26
Az internetezők által írt személyes weboldalak és blogok a hírcsatornákat megelőzve számoltak be a New York-i áramszünetről alig tíz perccel annak kezdete után.
"Egy barátom szerint hatalmas áramszünet van New Yorkban. A New York-i telefonvonalak mind foglaltak, és hirtelen az összes New York-i kontaktom eltűnt az Instant Messengerem listájából" - írta Xeni Jardin New York-i idő szerint délután fél ötkor a Boing Boing blogon.

Ha benzin van, minden van

Gyalogosok a Second Avenue-n
Fotó: Grant Barrett/World New York
Az Asymmetrical Information pénzügyi szférában dolgozó szerkesztője generátorról működő számítógépéről informálta olvasóit az áramszünetről. "Nincs áram a városban, sem Jerseyben. Ismerős érzés azon töprengeni, mi okozhatta. Az irodában a többiek azt mondják, még Clevelandban sincs áram. Hamarosan kiderítem a részleteket" - írta Mindles H. Dreck röviddel fél öt előtt.

Egy órával később jelentkezik a légkondícionálás hiányában gyorsan melegedő irodából: "Úgy tudom, az állam északi részén egy erőmű hibája okozott problémát az áramhálózatban. Az üzleti partnereink rendszerei is generátorokról működnek, úgyhogy a pénzügyi tranzakciók nagy része zavartalanul folyik. Ha az áramszünet napokig tart, és elfogy a generátorokból a benzin, akkor csúnya lesz a dolog. Sajnos muszáj itt maradnom és vészhelyzeti tervet készítenem reggelre, A kompok tömve vannak emberekkel, úgyhogy csak az alagutakon próbálhatok meg hazajutni New Jerseybe."

Sikoltozás a liftben

Vizet árulnak
Fotó: Grant Barrett/World New York
A Metafilter közösségi blogra New York-i idő szerint fél ötkor szinte másodpercenként érkeztek az új hírek. "Torontóban, Ottawában és Toledóban sincs áram." "Ég a New York-i Con Ed erőmű. Robbanás a manhattani 14. utcában." "Los Angelesben minden rendben." "New Jerseyben már van áramunk, de a feleségem New Yorkban éppen gyalogol lefelé a 15. emeletről, és hallja, ahogy sikoltoznak a liftben rekedt emberek." "Még jó, hogy Bostonba költöztettük a szervert, mi?"

Háromnegyed ötkor kiderül az áramszünet oka: "A CNN szerint túlterhelődött a Niagara Mohawk áramhálózat, nem történt terroristatámadás." "Budapesten minden rendben!" - áll egy üzenetben. Az égő erőmű hírét húsz percen belül cáfolja egy másik olvasó. "Bloomberg polgármester szerint a Con Ed erőműből szivárgó füst a vészleállási procedúra következménye volt, és nem történt robbanás."

Buli a tetőn

Gyalogosok a Queensboro hídon
Fotó: Grant Barrett/World New York
Délután hatra már kissé megnyugszanak a kedélyek. "Most értem haza manhattani lakásomba, nincs áram az épületben, de a telefonvonalak működnek. Ez jó is, mert most New Yorkban mind a hétmillió ember egyszerre próbál a mobilján telefonálni. Az imént kopogott be a szomszéd, hogy a tetőn spontán "Áramszünet 2003" házibulit szerveznek a lakók. Imádom ezt a várost." - írta egy helybéli, feltehetően a laptopjáról.

Az Instapundit és a Command Post írói is folyamatosan követték az eseményeket. A Textamerica moblogszerver egyik felhasználója emailben várja az olvasók mobiltelefonnal készített fotóit az áramszünetről. (A moblog olyan online napló, melyet mobiltelefonról frissít készítője, általában alig tartalmaz szöveget, csak telefonról küldött fényképeket.)

Grant Barrett. a World New York írója fényképes tudósításban számolt be este hétkor a közhangulatról. "Többen vízzel kínálták a gyaloglókat. Egy nő székeket rakott ki az utcára, hogy megpihenhessenek az arra járók, egy másik hölgy pedig slaggal spriccelte le a járókelőket. Egy árus vietnami papucsokat kínált a magassarkú cipőben szenvedő üzletasszonyoknak."

Míg a polgárok weboldalai percről percre frissültek, a nemzet biztonságának fenntartásával és a lakosság informálásával foglalkozó Belbiztonsági Hivatal weboldalán még este hétkor sem jelent meg semmilyen információ az áramszünetről.