Valér
-2 °C
0 °C

Internetre viszi az Office-t a Microsoft

2008.03.04. 15:10
Tavaly ősszel jelentette be a Microsoft, hogy ingyenes online irodai programcsomaggal jelentkezik, ami tulajdonképpen az Office netes verziójának felel meg. Ilyen szolgáltatások ugyan már jó ideje léteznek - lásd Google Docs, vagy a Zoho -, de a felmérések azt mutatják, hogy a felhasználók egyszámjegyű százaléka használja csak őket, és a túlnyomó többség még nem is hallott ilyesmiről. Ez éppen ideális időpont a Microsoft számára belépni a piacra, és bevetni a szokásos "mindent lemásolok a konkurenciától, aztán erőből lenyomom" stratégiáját.

Az Office Live Workspace néhány hónap zárt bétateszt után most megnyílt, és bárki ingyenesen használhatja (már aki Explorerrel vagy Firefoxszal él, Opera, Safari és más egzotikus böngészők alatt nem megy). Mi az üzlet a Microsoftnak abban, hogy a saját hagyományos Office-a mellé állít egy ingyenes online alternatívát? Nos, a Live Workspace annyira azért nem ingyenes, pontosabban ha nincs offline Office a gépünkön (legalább 2003-as verzió), a rendszernek csak a töredékét használhatjuk.

Beépült az online Office az offline Wordbe

A Live Workspace-be a sima Windows Live ID jelszavunkkal jelentkezhetünk be (amit az MSN-hez vagy a Hotmailhez is használunk), pár másodperc alatt berendezkedik a böngészőben, letölti az offline Office-ban használt kis modulját, és már miénk is a pálya.

A névadó Workspace egy olyan csomagot jelent, amiben egy témához kapcsolódó mindenféle dokumentumok lehetnek, Word-jegyzetek, Excel-táblák, PowerPoint-prezentáció, meg amit csak akarunk. Van egy rakás előre elkészített séma (az Event Workspace, vagyis egy eseményhez kapcsolódó csomag például tartalmazza a meghívót, a meghívottak listáját, tájékoztatót a helyszín eléréséről és hasonlókat), de fabrikálhatunk magunknak is.

Ez eddig rendben is lenne, jó ötlet, de egy irodai programcsomag lényege mégiscsak az lenne, hogy dokumentumokat hozzunk létre és szerkesszünk - ez viszont nem megy az online felületen, csak ha letöltjük a rendszerből a gépünkre az adott fájlt (elolvasni azért el tudjuk őket a böngészőben is). Amit írni és olvasni is tudunk a webes felületen, azok a rövid szöveges jegyzeteink, telefonkönyv, határidőnapló; ha nincs offline Office-unk, ennyit látunk a Live Workspace-ből. Persze, nem akarták teljesen kiváltani az online-nal a régi Office-t, de a végeredmény akkor is az, hogy a Google Docs tud weben dokumentumokat szerkeszteni, a Live Workspace meg nem.

Más szempontból viszont sokkal többet tud az online Office mint a hagyományos. A rendszerbe feltöltött dokumentumoknak minden verzióját megőrzi, kommenteket fűzhetünk hozzájuk, és megoszthatjuk az írási, illetve olvasási jogot másokkal is (egyébként 500 megabájt helyet kapunk a dokumentumaink számára). Még arra is figyel, hogy ha egy megosztott dokumentumunkat valaki más letöltötte és éppen szerkeszti, figyelmeztet minket, hogy ne kezdjünk el párhuzamosan beleírogatni.

Bár a Live Workspace csak néhány apró ötlettel tud többet, mint a Google Docs, és a webes szerkesztés lehetőségének a hiánya igencsak fájó, éppen ez viheti sikerre. Ha kicsit jobban összehegeszti az online és offline irodai csomagjait a Microsoft, az 500 millió Office-felhasználó puszta tömege eldöntheti a csatát. Még akkor is, ha egyetlen Google Docs-használót sem sikerül a Live Workspace-nek elcsábítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!