Valér
4 °C
8 °C

Akik megelőzték a Google-t: web-OS-teszt

2007.07.21. 00:25
Az internetről futó operációs rendszer, ami eltörölné a számítógép-platformok közti határokat, régi álom amit a mai napig nem valósított meg senki. Olyan rendszer viszont sok létezik, ami úgy csinál mintha az lenne. Ki is próbáltuk a legígéretesebbeket.

Csaknem két éve kering már a pletyka a neten arról, hogy a Google új, webes alapú operációs rendszert fejleszt. Az alapötlet szerint a cég minden gyakran használt alkalmazást összelapátolna egy egységes webes felületre, amit a böngészőből, online érne el a felhasználó, és ami a szerveren levő tárhelyre dolgozma. Ez persze csak a legfelső rétege annak, amit az ember egy operációs rendszertől elvár, ettől függetlenül az elgondolásra hamar ráragadt a web-OS név (használatos a webes desktopból rövidült webtop kifejezést is, ami jóval korrektebb).

Minden egy helyen

A web-OS lényege, hogy egyetlen felületről érhetjük el a levelezésünket, feedolvasónkat, blogolhatunk, és kismillió egyéb alkalmazást rakhatunk ki a webes asztalunkra a naptártól a tőzsdei árfolyamfigyelőn és a médialejátszón át a YouTube-toplistáig – akárcsak a Mac OSX vagy a Vista widgetjeit. Mivel a web-OS internetes tárhelyet használ, legnagyobb előnye a mobilitás: bármilyen számítógépről ugyanazt a virtuális desktopot érjük el a fájljainkkal, dokumentumainkkal és egyebeinkkel.

A magyar versenyző
A legújabb magyar próbálkozás a webtopok világában a Rhitmo. A projektből egyelőre csak előzetes képek elérhetők, de már lehet regisztrálni a tervek szerint július végén induló nyílt tesztelésre.

Bár a Google fejlesztései valóban arrafelé mutatnak, hogy minden, jellemzően asztali környezetben használt alkalmazásunkra webes alternatívát nyújtson, ezeket még nem olvasztotta össze komplett csomagként egy egységes felület alá. Megtette ezt viszont időközben jónéhány lelkes garázsfejlesztő – az ő web-OS-eik legjavát próbáltuk végig, hogy meglássuk, van-e egyáltalán értelme ennek az egésznek, vagy csak már régen ismert és használt dolgokat akarnak eladni nekünk szépen újracsomagolva.

A puding próbája

Első tesztalanyunk a DesktopTwo: Flash alapú, gyötrelmesen lassú, de kellemesen sok alkalmazással vértezték fel: kereső, saját e-mail fiók és csevegőprogram, MP3 lejátsztó, HTML szerkesztő, office-csomag, RSS olvasó. Kicsit még instabil a működése, és kilépés után eléggé hektikusan jegyzi meg a beállításainkat, ezért összességében még nemigen használható, de érdemes figyelni rá.

Desktoptwo

A Goowy szintén flashes rendszer, de meglepően gyors – vagy ha ez a kifejezés túlzás is, lassúnak egyáltalán nem nevezhető. Jól néz ki, kézre áll, sokrétűen alakítható, minden funkció gördülékenyen, a kellemetlen béta-érzés nélkül működik, az RSS olvasója pedig van olyan jó, mint akár a Netvibes. A csevegőprogramok (MSN és társai) vezérlését szépen átveszi a Windowstól. A kiforrottságára jellemző, hogy olyan funkciók is vannak benne, mint a spamszűrő a beépített levelezőklienshez vagy a helyesírás-ellenőrző.

Goowy

Következő versenyzőnk a Glide, talán a legkiforrottabb az egész mezőnyben, és az egyetlen, ami kínosan ügye arra, hogy a kezelőfelülete ne hasonlítson a Windowséra. Ez kicsit túl jól is sikerült, jóval több időbe telik beleszokni a használatába mint a többiek esetében. Az alkalmazásokkal jól ellátott szoftverben máshol nem látott extra a fájlcserélő és az egy gigabájtos tárhely, de nem túl elegáns, hogy sok alkalmazás külön ablakban nyílik. Van fizetős változata is évi 150 dollárért, ami azért erős túlzásnak tűnik.

Glide

Az EyeOS első ránézésre olyan mintha a DesktopTwo régebbi, jóval kevesebb funkcióval ellátott verziója lenne. Kicsit más a megközelítése, mint a többieké, a "regisztrálok, és már használom is" módszer mellett némi töltögetés és telepítés árán indíthatunk saját EyeOS-szervert is, ami kellemesen gyors lesz, és ezzel a web-OS-ek legnagyobb általános problémáját oldja meg. Ezen felül viszont nem kapunk tőle semmi extrát, amit a konkurensek ne tudnának.

EyeOS

A Schmedley nem akar többnek látszani annál, ami. Nem is nevezi magát web-OS-nek, csak egy online alkalmazásgyűjteménynek, az OSX-ére emlékeztető dokkolóval a gyakran használt programoknak. Gyors és egyértelmű, minden sallang nélkül, kicsit a Goowyra emlékeztet, bár annyira nem látványos és jóval kevesebb alkalmazás van a tarsolyában.

Schmedley

Kell ez nekünk?

A józan ész azt súgja, hogy aki már kialakított magának egy online környezetet (mondjuk egy Netvibes-Gmail kombinációra felépítve), aligha fog egy web-OS-re átállni csak azért, mert ott egy felületre integrálva talál meg olyan funkciókat, amiket már amúgy is használ. Ennek ellenére meglepő módon rá lehet kapni, mert egyszerűen jópofa, látványos, kényelmes felületen fog össze egy csomó hasznos apróságot, amikkel az ember szívesen elmolyol. Mint amikor először használ Macet, és "belakja" a destopot widgetekkel, vagy egy játék elején a karaktergenerálással szöszmötöl.

Jómagam pár óra tesztelgetés után azt vettem észre magamon, hogy a Windows apró vackait a naptártól a számológépig lecseréltem egy rikító sárga postit-cetlikkel teleragasztgatott Goowy-desktopra. Lehet, hogy előbb-utóbb az RSS feedeket is átköltöztetem.