Számítsa ki ökológiai lábnyomát!

2005.03.30. 15:16
Egy kérdőív segítségével számítja ki az ember ökológiai lábnyomát az amerikai Earth Day Network (Föld Napja hálózat) online kalkulátora. Az ökológiai lábnyom-mérő megmondja, hogy a teszt kitöltője milyen mértékben károsítja a Földet csupán azzal, hogy létezik, folyatja a vizet fogmosás közben, autóval jár és húst eszik.
Mekkora az Ön ökolába?
Az ökológiailábnyom-kalkulátor a tizenöt kérdésre adott válaszokból számítja ki, hogy a felhasznált és a rendelkezésre álló erőforrások relációja alapján mennyire káros a tesztkitöltő életmódja. Az eredmények ismeretében a felhasználó a saját adatait összehasonlíthatja a magyar átlaggal, illetve megtudhatja, hogy ha az összes ember ugyanolyan életmóddal élne, mint ő, akkor hány Föld tudná eltartani az emberiséget.

Ne legyen túl nyugodt!

"Gondolkodott valaha azon, milyen mértékben "természetes" az életmódja? Az ökológiailábnyom-kalkulátor segítségével megtudhatja, hogy milyen mértékben károsítja a földet, mennyi vizet használ el, és milyenek a szemetelési szokásai!" - fogalmaznak a szájt nyitólapján. Ugyanitt közlik a felhasználókkal, hogy az eredmények ijesztőek lehetnek, és hogy a cél a környezettudatos életmód. "Figyelmeztetés: a teszt meglepheti, sokkolhatja, vagy gondolkodásra késztetheti, de kérjük őrizze meg a nyugalmát... De azért ne legyen túl nyugodt!!"

Elsősorban a lakókörnyezetről, az étkezési és közlekedési szokásokról kérdeznek, majd a végén a kalkulátor kidobja, hogy az egyes kategóriákban a tesztkitöltő hány földi hektárt emészt fel. Az eredmény rendszerint igen tragikus, a magyar helyzet önmagában is ijesztő, ugyanis a kalkulátor szerint csupán 1,8 hektár áll a Földön egy ember rendelkezésére, ezzel szemben egy átlag magyar 3,1 hektárt használ el.

Mintapélda=három és fél Föld

Még ijesztőbb az adat, ha egy 26 éves, budapesti, húsevő, rendszerint robogóval, illetve (alkalmanként és utasként) autóval közlekedő, átlagos szemétmennyiséget termelő nő adatait tápláljuk a kalkulátorba. Ekkor ugyanis kiderül, hogy az effajta élet olyan kártékony, hogy ha egyszerre mindenki úgy döntene: a mintanőt utánozza, három és fél Föld kellene az emberiség eltartásához.

Ökofasizmus

Az online kalkulátor célja elsősorban a környezettudatosságra és a káros, romboló életmód veszélyeire történő felhívás. A környezeti etika területén ennél szélsőségesebb irányzatok is léteznek. Az egyik legradikálisabb szint az ökofasizmus, amely szerint az ember olyan mértékben élősködik, hogy azt a szintet semmi mással nem lehet feloldani, kizárólag a tömeges öngyilkossággal.

"William Aiken szerint a népesség számának túlzott növekedése miatt a land ethic alapján kívánatos volna "emberek tömeges elhalálozása", amelyet "a mi kötelességünk előidézni"? Ha viszont így van, nem logikus következménye-e a land ethicnek az "ökofasizmus" (environmental fascism), ahogyan Tom Regan állítja?" - teszi fel a költői kérdést Turgonyi Zoltán a környezeti etika irányzatairól írott tanulmányában.
Mi azt javasoljuk, hogy első lépésként inkább csak töltse ki a tesztet.  • Tippek
  • Biztosítás