Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Sikertelen a hadjárat a fájlcserélők ellen

2004.05.28. 10:35
Bár több szervezet is perrel fenyegetőzött, a fájlcserélők újabb és újabb szolgáltatásokat választva csúsztak ki a hatóságok markából, a piac pedig tovább nőtt.
A letöltött állományok nagy része szerzői jogvédelem alatt álló zene vagy film, másolása tehát illegális. Az Egyesült Államok lemezkiadóit képviselő Recording Industry Association of America (RIAA) kísérletet tett arra, hogy beszüntetesse a jogszerűtlen tevékenységet, és tavaly szeptemberben hadjáratot indított a letöltök ezrei ellen.

Próbálkoznak

A következő próbálkozással a Nemzetközi Hanglemez Szövetség állt elő, mely idén márciusban elhatározta, hogy pert indít a fájlcserélők ellen Németországban, Dániában és Kanadában. Egyes jelentések már arról számoltak be, hogy a fenyegetettség hatására drámaian lecsökkent a fájlcserék száma.

Egy másik, a kanadai Sandvine által készített tanulmány azonban teljesen más eredménnyel szolgált. A társaság igazgatója, Chris Colman szerint a felhasználók töretlen lelkesedéssel másolgatják egymástól az illegális tartalmakat.

Mindenhol nő

A Sandvine kimutatta, hogy a teljes adatforgalomra vetített arányszámok alig változtak. Míg korábban a felhasználók az Egyesült Államokban idejük hetven százalékban töltögettek, ez az arány a fenyegetések hatására mindössze hatvanöt százalékra csökkent. Mindeközben Európában hetven százalékról nyolcvanra emelkedett a letöltések aránya a teljes adatforgalmon belül. Ráadásul az internethasználók száma napról-napra gyarapszik, tehát még változatlan arányok mellett is nagymértékben nőne a letöltések száma.

Ugyanakkor a Sandvine tanulmánya feltárta, hogy az Egyesült Államokban rengeteg felhasználó hagyta el a korábbi "piacvezető" letöltőprogramot a Kazaa-t. A szolgáltató korábban a teljes forgalom kilencven százalékát bonyolította, mára ez az arány alig húsz százalékra csökkent. Az amerikai felhasználók inkább más szolgáltat választottak, legtöbben az eDonkey-hoz pártoltak.

Felületesek

Mindennek az az oka, hogy az RIAA nem volt elég alapos a hadjárat részleteinek a kidolgozásánál. Csak a legnagyobb szereplő, a Kazaa felhasználóira koncentrált, nem számolván azzal, hogy amint a letöltők fenyegetve érzik magukat, azonnal más szolgáltatót választanak. Mindennek köszönhetően a program európai piaca húsz százalékra csökkent, a letöltési kedv pedig ezzel párhuzamosan nőtt.

A Sandvine egyébként rengeteg szolgáltatóval áll kapcsolatban szerte a világon. A cég vizsgálja a hálózatokon áthaladó adatokat, és kategorizálja azokat. A "mélyanalízis" nevű eljárás során ellenőrzőprogramjuk átvizsgálja az adatokat, és különféle, speciális, azonosító karaktereket keres. A vizsgálat azt is kideríti, hogy az adat egy e-mailben utazik, weboldalon található, esetleg valamely fájlcserélő rendszer tevékenységének köszönheti mozgását.