Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Gyermekpornót terjesztenek a fájlcserélők?

2004.05.07. 15:30
Az amerikai képviselők szerint a p2p fájlcserélő hálózatok fiatal felhasználói már nem zenéket és filmeket keresnek, hanem erőszakos pornót. A gyermekvédő szervezetek állítják, ezeken a hálózatokon könnyen lehet találni gyermekpornót is. A szkeptikus IT-szakértők szerint elképzelhető, hogy a fájlcserélők ellen agresszívan lobbizó zeneipar próbálja sárba tiporni a p2p hálózatokat.
Az Egyesült Államok kongresszusa szerint a p2p fájlcserélő hálózatok jelentősen elősegítik a gyermekpornó terjedését, ezért a képviselők szigorúan szabályoznák a működésüket. Az üggyel foglalkozó kongresszusi albizottság törvénytervezete szerint az üzemeltetőknek figyelmeztetniük kell a felhasználókat a p2p veszélyeire, és valamilyen módon garantálniuk kell, hogy a kisgyermekek csak szülői felügyelet mellett szerezhessék meg a szoftvereiket.

Gyermekekre vadásznak

A Kids First Coalition gyermekvédő szervezet elnöke, Penny Nance azt tapasztalta, hogy a p2p szoftverek segítségével számos erőszakos és gyermekbántalmazó képet lehet találni, és szerinte a gyermekekre vadászók elsősorban arra használják ezeket a hálózatokat, hogy a pornót eljutassák a gyermekekhez, a pornográfia közelébe csalogassák őket.

A fájlcserélő hálózatok üzemeltetőit képviselő P2P United vezetője, Adam Eisgrau arra hívta fel a figyelmet, hogy 1998 óta a gyermekbántalmazásokkal és gyermekek eltűnésével kapcsolatos bejelentéseknek csupán egy százalékát lehet összefüggésbe hozni valamelyik p2p hálózattal, ugyanakkor az interneten fellelhető gyermekpornó 77 százaléka különböző weboldalakon található.

A szenátorok szerint ez nem túl meggyőző; Lee Terry, az egyik képviselő továbbra is szilárdan ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a fiatalok rendszeresen kemény pornót keresnek a p2p helyeken, nem zenéket.

A P2P United egyébként az FBI-jal együttműködve saját fogyasztóvédelmi rendszert akar kialakítani: az oldalukon közzétennék a gyermekpornó terjesztésével vádolt felhasználók listáját, amelyet az FBI egyéb információkkal egészítene ki. Eisgrau szerint a program két-három hónapon belül beindulhat, írta a Cnet.

A zeneipar mocskolódik?

A kritikus szemléletű IT szakemberek ugyanakkor arra kíváncsiak, hogy a szenátorok elszánt fellépéséhez mi köze van zeneiparnak, amely elszántan lobbizik náluk a p2p fájlcserélők bezárásáért. Abban azonban egyetértettek, hogy sokkal kevésbé lesznek népszerűek a szülők körében a p2p szolgáltatások, ha az a kép alakul ki róluk, hogy sok gyermekpornót tartalmaznak, nemcsak zenék és szoftverek kalózmásolatait.