Ervin
14 °C
21 °C

Újra fellendülőben a lemezipar

2004.04.16. 11:00
A fájlcserélés és a digitális zenei kalózpéldányok töretlen terjedése ellenére az amerikai zenei eladási számok hosszú idő után újra emelkedni kezdtek 2004 első negyedében, írja a Wired magazin. A Nielsen SoundScan piackutató tanulmánya szerint a legális letöltések, a CD és DVD vásárlás 9,1 százalékkal növekedett az első három hónapban a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.
A CD eladás 10,6 százalékkal volt több, mint tavaly és 2000 óta első alkalommal fordult elő, hogy egy hét alatt két előadó, Norah Jones és Usher lemeze is több mint egymilliós példányszámban kelt el.

Az eladási arányszámok növekedése egy hároméves iparági hanyatlási időszakot követően indult be. A piaci visszaesés, amelyet döntően a fájlcsere kártékony hatása eredményezett, a lemezkiadók újraszervezéséshez és ezrek elbocsátásához vezetett.

A RIAA elnöke szerint "jó hír"

Cary Sherman, az amerikai lemezkiadók szövetségének (RIAA) elnöke az első negyedév történéseit "jó hírnek" nevezte, azonban hozzátette, hogy az eredményeket a korábbi, gyenge időszakhoz lehet csak viszonyítani. "A 2003-as számok a 2002-esekhez képest tíz-tizenkét százalékkal voltak kisebbek. Így ha ebben az évben nem lett volna növekedés, az igazán nagy tragédiát jelentett volna" - fogalmazott.

2000-ben kezdett el csökkenni az Egyesült Államokban a lemezek eladási arányszáma, 2001-re három, 2002-re már tizenegy százalékkal hanyatlott. 2003 szeptemberére, csekély javulás mutatkozott, s bár az év végén még mindig mínuszban volt az eladás a korábbi évekhez képest, de csupán négy százalékkal.

Eltérő kutatások

Egyes kutatások szerint a fájlcserélők száma rohamosan csökkenni kezdett, amikor a RIAA harcot indított ellenük, más kutatások pedig a peer-to-peer rendszerek és a webes illegális cserélgetés folyamatos virágzása mellett publikálnak adatokat. Két héttel ezelőtt a Harvard és az észak-karolinai egyetem két professzora egy tanulmányban összegezték a zeneiipari eladások és a fájlcsere közötti összefüggésről szóló kutatásukat, amely szerint a letöltéseknek csak elenyésző szerepe lehet a cd-eladások csökkenésében, sőt lehetséges, hogy az kissé még hasznára is válik a lemezboltok forgalmának.

A vizsgálat, amelyben két OpenNap-szerver logját használták, tizenhét héten át zajlott 2002 őszétől kezdve. Ez a felmérés az eddigi legrészletesebb gazdasági modellezése a fájlcserének, amihez közvetlenül a fájlcserehálózatokból gyüjtötték az adatokat.

"Eredményeink szerint a fájlcserének csak korlátozott hatása van a lemezeladásokra" - fogalmaztak a kutatók. "Bár a letöltések mennyisége hatalmas, a felhasználók többsége valószínűleg egyéni felhasználó, aki fájlcsere híján sem venné meg az albumot."