Piroska
-2 °C
5 °C

Hat év fájlcseréért

2004.04.01. 14:50
Szerdán egy szenátusi albizottság egyhangúlag jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, mely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a fájlcserélőket. A visszaesők a törvényjavaslat szerint hat évet is kaphatnának, írta a Wired. Ugyanezen a napon Kanadában gyakorlatilag legálisnak nyilvánították a fájlcserét.
A Howard Berman és Lamar Smith szenátorok által támogatott javaslat a p2p-hálózatokat sokat használó és a filmek kalózmásolatait terjesztő felhasználókat büntetné. A javaslat vázol egy "elrettentési programot" is az FBI számára és felszólítja az igazságügyminisztériumot, hogy hozzon létre "internhethasználat-oktatási programot".

Hat év

Ha a HR4077-es számú törvény, a Piracy Deterrence and Education Act (elrettentés és oktatás a kalózkodásról) életbe lép, ez lesz az első törvény, ami börtönnel bünteti a fájlcserét.

A törvény büntetné azokat is, akik kamerával felveszik a filmeket a mozielőadásokon. Bárki, aki "audovizuális felvevőkészüléket tudatosan használ vagy megpróbál használni egy filmszínházban" azért, hogy rögzítesen egy filmet, hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Kétségbeejtő

A törvényjavaslat kritikusai szerint a jelenlegi jogszabályok is elég szigorúan büntetik a szerzői jogok megsértését, emellett polgári perekben is jelentős kártéritések követelhetők a jogsértőktől. Az igazságügyminisztérium szerepének növelése nem jelentene mást, mint hogy az adófizetők pénzéből védenék a zeneipar érdekeit, vélekednek a kritikusok.

"Kétségbeejtő, hogy a kormány ki akarja terjeszteni a tulajdonosok jogait a bütető törvények szaporításával és a bizonyítási terhek csökkentésével" - mondta Adam Eisgrau, a P2P United iparági csoport képviselője. "Többé nem lenne szükség arra, hogy bizonyítsák valakiről a szándékos jogsértést, elegendő lenne azt bizonyítani, hogy tevékenységének köszönhetően elegendő mennyiségű jogvédett anyag volt elérhető a számítógépén keresztül."

Kanadában szabad

Szintén szerdán tortént, hogy a kanadai szövetségi bíróság gyakorlatilag törvényesnek nyilvánította a fájlcserét, írta a News.com. A bíróság szerint ugyanis mind a zenék letöltése, mind a fájlok megosztása legális. A kanadai lemezkiadók szövetsége nem ért egyet a döntéssel, és várhatóan fellebbezni fog ellene.

Kanadában hasonló a szabályozás az itthonihoz: a magáncélú másolás többnyire engedélyezett, ezt kompenzálandó az üres hanghordozók és memóriával rendelkező lejátszóeszközök árába jogdíj van építve.

Nemzetközi akció

Mint korábban megírtuk, a zeneipar kedden indított nemzetközi akciót: csaknem kétszázötven felhasználót pereltek be Európában. A jogi akciók első hulláma Németországot, Olaszországot, Dániát és Kanadát érinti, és minden országban a helyi törvények szerint fognak eljárni. Ez eddig a legnagyobb ilyen akció az Egyesült Államok területén kívül.

Olaszországban harminc embert vádolnak a szerzői jogok megsértésével, és már számítógépeket és adathordozókat is lefoglalt a helyi rendőrség bizonyítékként. Dániában százhúsz emberrel közölték: vagy befejezik az illegális tevékenységet és kárpótlást fizetnek, vagy pert indítanak ellenük.