11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Pakisztán lekapcsolta a YouTube-ot

2008.02.26. 11:40
Kicsit túllőtt a célon Pakisztán a YouTube bojkottjával: ahelyett hogy az ország internetezőit tiltották volna el az iszlámellenes filmektől, egész Ázsia és a világ netezőinek kétharmada számára lekapcsolták a videómegosztót.

A pakisztáni kormány az ország összes internetszolgáltatóját arra utasította múlt pénteken, hogy tiltsák le a YouTube elérését az ország internetezői számára. A tiltás oka az volt, hogy a videómegosztón feltűnt Geert Wilders holland szélsőjobboldali képviselő Korán-gyalázónak tartott filmjének előzetese. Az iszlámellenes film a Koránt a Mein Kampfhoz hasonlítja, a muzulmánokat pedig a nácikhoz. Miután a filmet a holland állami televízió nem akarta bemutatni, Wilders az internetes terjesztés mellett döntött, így kerültek fel a filmből részletek a videómegosztó oldalakra.

A bojkott helyi idő szerint vasárnap délután lépett életbe, és néhány óra múlva kezdett el fennakadásokat okozni a YouTube elérésében az ország határain kívül is. Este egész Ázsiában több órára elérhetetlenné vált a videómegosztó, de a világ többi részén is akadozott az elérés. A forgalmi statisztikák szerint a világ internetezőinek kétharmadát érintette a jelenség.

A legrövidebb út

Mint kiderült, a YouTube-blokkolás az internet felépítésének egyik jellegzetessége és a pakisztáni szolgáltatók figyelmetlensége miatt terjedt ki az egész világra. A pakisztániak a YouTube felé irányuló adatlekéréseket egyszerűen egy netes "fekete lyukba" továbbították, viszont ezt az utat nem tiltották le az ország hálózatán csak áthaladó adatcsomagok számára. A pakisztáni gerinchálózat a hongkongi PCCW adatközponthoz kapcsolódik, ami a világ egyik legnagyobb adatközpontja, az internetes forgalom jelentős része áthalad rajta. A hongkongi központból a pakisztáni út látszott a leggyorsabbnak a YouTube felé, így a rendszer automatikusan azt választotta a beérkező adatlekérések számára, majd – miután a lekérések elvesztek a fekete lyukban – azt a választ küldte a felhasználók felé, hogy a YouTube szerverei nem elérhetők. A PCCW végül úgy oldotta meg a problémát, hogy egész Pakisztánt lekapcsolta a hálózatáról.

Törékeny az internet

Bár az internet legfontosabb működési alapelve a decentralizáltság lenne, a mostani eset (és a néhány héttel ezelőtt a Földközi-tenger alatt megsérült optikai kábel esete, ami az egész Közel-Keletet elvágta az internettől) rámutatott arra, hogy mennyire sérülékeny a hálózat. "Nincs is szükség vírusra vagy hackerekre; egyszerűen így működik az internet" – mondta az AP hírügynökségnek Todd Underwood, a Renesys internetes forgalomelemző cég szakértője.

Wilders filmjei és interjúi továbbra is elérhetők a Youtube-on.  • Hírek
  • Bankszámla