Valér
4 °C
8 °C

A podcast az év szava

2005.12.09. 09:30
Bár a podcast szó tavaly is esélyes volt, a New Oxford American Dictionary szerkesztői szerint nem ismerték elegen, ezért nem kerülhetett a szótárba. A podcast olyan versenyzőket előzött meg, mint a lifehack, a rootkit és a sudoku.

A podcast - szótári meghatározása szerint 'az internetről hordozható hanglejátszóra letölthető rádióadás vagy hasonló műsor' - lett 2005-ben az év szava a New Oxford American Dictionary szerkesztői szerint. A szó már tavaly is esélyes volt, de Erin McKean főszerkesztő szerint 2004 végén még nem használták elegen, és még kevesebben voltak tisztában azzal, mit jelent.

A szó a broadcasting ('műsorsugárzás') és az iPod (az Apple sikeres lejátszójának neve) keresztezéséből született, Ben Hammerslay újságíró használta először, és bár ő szigorúan az iPodra szánt műsorokra gondolt, amikor podcastról beszélt, mostanra a szó bármilyen lejátszóra tölthető adást jelent, márkától függetlenül.

Kimaradt a lifehack és a sudoku

A győztes szót a szótár szerkesztői felveszik a New Oxford American Dictionary jövő év elején frissülő online kiadásába. Azt viszont nem tudni, mi lesz a sorsa azoknak a nagy esélyeseknek, amelyeket a podcast kiszorított. Ilyen a lifehack, amely a mindennapi feladatok hatékonyabb végrehajtását jelenti, vagy a rootkit, amely meghatározása szerint a tulajdonos tudtán kívül a számítógépre telepített program. A rootkit célja, hogy elrejtsen a felhasználó elől más programokat, folyamatokat, fájlokat vagy rendszeradatokat, és legutóbb a Sony titokban másolásvédelemmel ellátott audiocédéin bukkant fel nagy felháborodás közepette.

Megelőzte még a versenyben a podcast a nemrégiben újra divatba jött, japán eredetű fejtörőt, a sudoku-t, az idei év két slágerkifejezését, a bird flu-t ('madárinfluenza'), illetve a trans fat-et ('egyfajta telítetlen zsírsav').

Tavaly év végén a Merriam-Webster angol nyelvű értelmező szótár hirdette ki az év szavát, ami 2004-ben az online naplót jelentő blog lett, megelőzve az incumbent-et ('hivatalban lévő') és az electoral ('választási') szavakat.