Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elit netezők olvassák az Indexet

2007.05.23. 00:30
Hatékonyságnövelők, Fásult veteránok, Mindenevők és Kapcsolódók alkotják az Index olvasóinak túlnyomó többségét. A szavazásunkon részt vevők összesen 88 százaléka sorolja magát a kommunikációs-információs elithez; külön érdekesség, hogy olyanok is szavaztak, akik egyáltalán nem interneteznek. Nekik külön köszönjük!

Megnyugtató eredményt hozott az a múlt héten lebonyolított szavazás, amelyben arra kértük olvasóinkat: sorolják be magukat az internetezők, illetve általában a modern infokommunikációs eszközöket használók tíz alcsoportjának valamelyikébe. Kiderült, hogy az Index olvasóinak túlnyomó többsége a netezők elitjéhez tartozik - vagy legalábbis oda sorolja magát, ami már majdnem ugyanaz.

A pragmatizmus diadalaként értékelhetjük, hogy az öndefiníciós kísérletben részt vevők csaknem harmada (28 százaléka) Hatékonyságnövelőnek tartja magát, tehát olyan felhasználónak, akinek a mobiltelefon, a laptop és az internet előnyt jelent az életben, hozzájárul szakmai előmeneteléhez és még a családi ügyeket is leegyszerűsíti.

Akik már ki is égtek

A Hatékonyságnövelőket szorosan követik a Fásult veteránok, vagyis azok a leginkább negyvenes éveikben járó férfiak, akik már a múlt század végén rávetették magukat a számítógépre, a mobilra meg az internetre, és mostanra jó adag szkepszissel figyelik a cseten rendetlenkedő, mms-ben randizó fiatalokat. Az Indexen szavazók pontosan negyede tartja magát Fásult veteránnak - fontos megjegyezni, hogy ezek a felhasználók igenis az élcsoportban vannak, csak éppen elegük van belőle.

Az Index olvasói között a Fásult veteránnál valamivel kevesebb a Mindenevő: ebbe az abszolút élcsoportba a szavazók 19 százaléka sorolja magát. A Mindenevők azok, akik rendelkeznek az összes lehetséges modern kütyüvel az webkamerától a pda-ig; ők azok, akik aktívan neteznek, vagyis nemcsak olvasnak, hanem gyártanak is tartalmat, blogolnak, videóznak, saját szájtot tartanak fenn.

A negyedik legnépesebb csoport 16 százalékkal a Kapcsolódóké - a veteránokhoz hasonlóan ők is a 90-es években ügyetlenkedték be először a böngészőbe, hogy www, de ők még csak harmincasok, és inkább nők, mint férfiak. Függenek a mobiljuktól, és imádnak folyton elérhetőek lenni. Jelük a konnektor.

Lenyomtuk Amerikát

Ez így együtt pontosan 88 százalék, ennyien sorolják tehát magukat az elithez. És a többiek? Viszonylag szignifikáns még az alkalmi, de elégedett felhasználók 6 százalékos aránya - ők azok, akiknek van például mobiltelefonjuk, de akár el is lennének nélküle - , aztán a többi kategóriát már csak 1-2 százaléknyi olvasó választotta. Így viszonylag kevesen vannak a Közönyösek (1 százalék), akik dugóval a fülükben vészelték át az információs robbanást, vagy a Zavarodottak (2 százalék), akiket érdekel ugyan a dolog, de mégis inkább ijeszti, mint vonzza őket.

A szavazás a Pew American Life & Internet Project amerikai kutatóintézet nemrég publikált felmérése alapján készült, amely összesen három nagy (elit, középutas és távolságtartó) és tíz további kisebb kategóriába sorolta az ottani felhasználókat. Egy Sváby András irányába végzett főhajtás mellett jegyezzük meg, hogy a Pew kutatásával ellentétben az Index felmérésének eredményei természetesen nem tekinthetők reprezentatívnak, és ez még akkor is igaz, ha a minta nagyságát tekintve lenyomtuk Amerikát: ott 4001 embert kérdeztek meg, mi egyből 5892-őt. De hogy ez a módszer nem teljesen tudományos, azt az is bizonyítja, hogy sikerült 55 olyan szavazót begyűjtenünk, aki azt állítja magáról, hogy egyáltalán nem is internetezik. Nekik külön köszönjük a részvételt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!