Auguszta
-4 °C
2 °C

Megcsinálom, ha megcsinálod

2005.06.19. 09:58
Nick Jones és még ötven önkéntes a Manchester United összes szponzorának termékeit bojkottálja. Mérges Barátnő és még tíz lelkes önkéntes nem lesz többé mérges partnerére hülye apróságok miatt. Paul Stacey kigyomlálja a dél-walesi Tiff folyó töltését, öt helyi önkéntessel együtt. Andy Boura és még húsz önkéntes a házában található összes villanykörtét alacsony energiafogyasztású, hosszú életű égőkre cseréli. Ilyen és ezekhez hasonlóan idióta ötletek soha nem valósulnának meg az online Ígéretbank nélkül.

A PledgeBank lényege az ígérgetés. Tegyük fel, hogy elhatározom: a margitszigeti nagy réten összeszedegetem a szemetet meg a cigicsikkeket. De mivel a nagy rét elég nagy, kellene nekem ehhez legalább tízfős segítség. Közzéteszem tehát az Ígéretbankon a fogadalmat: 'Megígérem, hogy összeszedem a csikkeket és a szemetet a margitszigeti nagy réten, ha segít nekem tíz ember', és várok. Ha valakinek megtetszik, csatlakozik, és akkor nekem is jó, mert szeretem a nagy rétet, szeretném ha nem lenne szemetes, és másoknak is jó, akik szeretik a nagy rétet, és szeretnék, ha nem lenne szemetes.

Ne csak beszéljünk róla, csináljuk!

Tom Steinberg és barátai azért hozták létre a weboldalt, hogy az emberek ne csak beszéljenek a jó dolgokról, hanem csinálják is azokat, és vonjanak be minél több embert. Az Ígéretbank azoknak szeretne segíteni, akik már sokszor mondták, hogy "Olyan szívesen tennék valamit", de úgy érezték, hogy maguktól nem tudnak elég embert szervezni a megvalósításhoz.

#alt#

Az ígérethez bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, hogy az ígérgetőhöz hasonlóan képes lenne teljesíteni a felajánlást. Ha sikerül véghez vinni a fogadalmat, és összegyűjteni az embereket, akkor mindenki örül. Azonban ha az előre meghatározott időtartam alatt az ígérgető nem éri el célját, akkor a kezdeményezést sikertelennek nyilvánítják. Ez utóbbi szabály akár szigorúnak is tűnhet, de a szájt kitalálói szerint ettől lesz súlya az ígéretnek.

Jótékonykodjon!

Az Ígéretbankban mindent lehet ígérni, ami nem illegális, és ami nem késztet törvénytelen cselekedetre másokat. Bizonyos ígéretek az ígérgető saját céljait szolgálják - vannak például, akik képtelenek egyedül fogyókúrázni, és úgy érzik, ha másokat is felbuzdítanak, együtt könnyebb lesz.

Mások azonban adakozókampányra használják az Ígéretbank lehetőségeit, mint például Nicola, aki jótékony célokra ajánlja fel éves jövedelmének egy százalékát, amennyiben másik négyszáz ember is ezt teszi. A határidő július huszonhárom, és még háromszázhuszonöt ember szükséges az ígéret teljesüléséhez.