Alfréd
-2 °C
2 °C

Pokemonvadászat

2001.01.25. 14:38
Cracker és Jap hirtelen arra lett figyelmes, hogy az általuk összeeszkábált oldal eltűnt szolgáltatójuk szerveréről. Rémlett, hogy valamikor kaptak egy levelet a Nintendo ügyvédeitől, de a dolog már rég feledésbe merült, hiszen a problémát megoldották, legalábbis ők így hitték. A baj azzal kezdődött, hogy a crackerjap.com oldal, amit a két srác tartott fenn egy korai verziója tartalmazta kulcsszavai között a Pokemon szócskát.
Egy szőrös kicsi sárga izé
A kulcsszó, vagy meta tag a html-be épített segítség a keresőknek, az olvasó számára nem is látható. Tehát ha beírjuk egy meta-keresőbe hogy szőrös kicsi sárga izé, akkor a kereső minden olyanoldalt megmutat, aminek a kulcsszavai között ott van a szőrös, a kicsi, a sárga, illetve az izé szó. Ez bizonyos esetekben visszaélésre is adhat okot: például a Microsoft honlapjának tag-jei között valószínűleg ott lesz a Windows szó, de ha például az Apple írja kulcsszavai közé, az már törvényellenes, hiszen a kereső megtévesztésére szolgál.

Craker és Jap valóban foglalkoztak egykoron a Pokemon jelenséggel, és a szó be is került a kulcsszavak közé, de mindez már a múlt. Egyrészt azért mert már nem különösebben érdekli őket a dolog, másrészt pedig mert már meta tag-et sem használnak lapjukon. A Nintendo-t ez különsebben nem érdekelte, küldött egy levelet, hogy a fiúk legyenek szívesek javítani a hibát különben... A srácok pediglen visszaírtak mind az ügyvédeknek, mind a technikai személyzetnek, hogy már nem használnak ilyet, meg lehet nézni, válasz azonban nem jött.

crackerjap.com

Craker és Jap két fiatal srác, akik tulajdonképpen a semmiről nyitottak oldalt. Hülyéskednek, linkeket ajánlanak, elmesélik, mi történt velük aznap stb. A legdurvább pornográf megnyilvánulás Jap számlájára tudható be, aki őszintén bevallja, hogy már régen nem és persze hiányzik. Tehát a lap összességében véve ártatlan és ártalmatlan, mégis mi oka van a Nintendo-nak arra hogy támadja?

Egy másik szőrös kicsi sárga izé
A webmesterek szerint megszokott jelenség, hogy jön egy multi aztán bezárat, letöröltet, eltávolíttat bármit amiről ő úgy gondolja sérti az érdekeit, gyakran meg sem nézve a tartalmat. Nem a crackerjap.com volt az első, és valószínűleg nem is az utolsó. Egyes szolgáltatók szerint a nagy cégek százával zárják be a kissebb honlapokat, csupán mert a kicsik nincsenek tisztában a jogaikkal. Nem árt tehát odafigyelni, de nem árt tudni azt is, hogy mit tehet egy nagyvállalat, hiszen okosan és művelten őket is el lehet küldeni, messzire.