Gizella
9 °C
14 °C

Pornón nőnek fel a gyerekek

2005.08.02. 10:30
Korhatárosítanák a pornószájtokat az Egyesült Államok demokrata képviselői, miután egy jelentésből kiderült: az amerikai gyerekek átlagosan tizenegy éves korukban szembesülnek először netes pornóval, és a műfaj fogyasztóinak többsége a tizenkét-tizenhét éves korosztályból kerül ki.

A Third Way demokrata elkötelezettségű kutatócsoport jelentése szerint a legborzalmasabb, hogy egyes szájtok egyenesen a gyerekeket célozzák meg. A gátlástalan pornóiparosok nem átallják olyan hívószavakkal, meta tagekkel és megtévesztő URL-ekkel behálózni a kiskorúakat, mint a "Csipkerózsika", a "Disneyland" vagy a "Britney Spears". Az interneteléréssel rendelkező 9-19 évesek 57 százaléka látott már online pornót. Ezért kongresszusi képviselők egy csoportja szerdán olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely kötelezné a pornószájtokat a látogatók korának hiteles ellenőrzésére és arra, hogy az online eladott termékek után az Egyesült Államokban kiugróan magasnak számító, 25 százalékos forgalmi adót fizessenek.

Bemondásra megy

#alt#
Ezen nő fel: a Mellesleg szofisztikált beléptetőrendszere

A jelentés, amely a törvényjavaslatot ihlette, felettébb sötét képet fest a világ állapotáról. A pornográf weboldalak száma az 1998-as 14 millióról mostanra 420 millióra nőtt, és a világ pornószájtjai évente 12 milliárd dolláros (2,4 billió forint) éves bevételt termelnek - ez ugyanannyi, mint amennyit a három legnagyobb amerikai kereskedelmi tévécsatorna, az ABC, az NBC és a CBS összehoz évente. Bár léteznek biztonságos módszerek arra, hogy a látogatók korát ellenőrizzék, az érintett szájtok 97 százaléka nem használ ilyet - többségük megelégszik egy figyelmeztetéssel, a korellenőrzés pedig bemondásra megy.

Hasonló a helyzet a magyar nyelvű, hazai szervereken hostolt pornószájtokkal is: a popsi.tv a "Belépés csak 18 éven felülieknek" felirattal riogat, aztán jöhet a belépés; a Mellesleg Férfimagazin látogatóinak elég az "Elmúltam 18 éves" szövegre kattintaniuk, hogy pornóközelbe jussanak. A magyar online pornó egyik világítótornya, a Goldengate még ennyire sem bonyolítja túl, ott figyelmeztetés és beleegyezés nélkül zuhan a pornó a gyanútlan netezőre, akár gyerek, akár nem gyerek.

Szépség és disznóság

A Third Way jelentéséből az is kiderül, hogy a pornó szoftverrel vagy kézi módszerekkel való szűrése sem jelent megoldást a gyermekek lelkének tisztán tartására. Egyrészt a mesterséges intelligencia még mindig nem képes tökéletesen megkülönböztetni a disznóságot a szépségtől, másrészt a felmérések azt mutatják, hogy a 15-24 évesek 60 százaléka tisztában van azzal, amivel a szülei nem, vagyis tudja, hogyan iktassa ki a szoftveres szűrőket, esetleg ismer egy szakértőt, aki elvégzi helyette a piszkos munkát. A szülők más szempontból is tudatlanok: 49 százalékuknak fogalma sincs arról, hogy a pornóiparosok illetlen üzenetekkel bombázzák gyermeküket.