Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pornón nőnek fel a gyerekek

2005.08.02. 10:30
Korhatárosítanák a pornószájtokat az Egyesült Államok demokrata képviselői, miután egy jelentésből kiderült: az amerikai gyerekek átlagosan tizenegy éves korukban szembesülnek először netes pornóval, és a műfaj fogyasztóinak többsége a tizenkét-tizenhét éves korosztályból kerül ki.

A Third Way demokrata elkötelezettségű kutatócsoport jelentése szerint a legborzalmasabb, hogy egyes szájtok egyenesen a gyerekeket célozzák meg. A gátlástalan pornóiparosok nem átallják olyan hívószavakkal, meta tagekkel és megtévesztő URL-ekkel behálózni a kiskorúakat, mint a "Csipkerózsika", a "Disneyland" vagy a "Britney Spears". Az interneteléréssel rendelkező 9-19 évesek 57 százaléka látott már online pornót. Ezért kongresszusi képviselők egy csoportja szerdán olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely kötelezné a pornószájtokat a látogatók korának hiteles ellenőrzésére és arra, hogy az online eladott termékek után az Egyesült Államokban kiugróan magasnak számító, 25 százalékos forgalmi adót fizessenek.

Bemondásra megy

#alt#
Ezen nő fel: a Mellesleg szofisztikált beléptetőrendszere

A jelentés, amely a törvényjavaslatot ihlette, felettébb sötét képet fest a világ állapotáról. A pornográf weboldalak száma az 1998-as 14 millióról mostanra 420 millióra nőtt, és a világ pornószájtjai évente 12 milliárd dolláros (2,4 billió forint) éves bevételt termelnek - ez ugyanannyi, mint amennyit a három legnagyobb amerikai kereskedelmi tévécsatorna, az ABC, az NBC és a CBS összehoz évente. Bár léteznek biztonságos módszerek arra, hogy a látogatók korát ellenőrizzék, az érintett szájtok 97 százaléka nem használ ilyet - többségük megelégszik egy figyelmeztetéssel, a korellenőrzés pedig bemondásra megy.

Hasonló a helyzet a magyar nyelvű, hazai szervereken hostolt pornószájtokkal is: a popsi.tv a "Belépés csak 18 éven felülieknek" felirattal riogat, aztán jöhet a belépés; a Mellesleg Férfimagazin látogatóinak elég az "Elmúltam 18 éves" szövegre kattintaniuk, hogy pornóközelbe jussanak. A magyar online pornó egyik világítótornya, a Goldengate még ennyire sem bonyolítja túl, ott figyelmeztetés és beleegyezés nélkül zuhan a pornó a gyanútlan netezőre, akár gyerek, akár nem gyerek.

Szépség és disznóság

A Third Way jelentéséből az is kiderül, hogy a pornó szoftverrel vagy kézi módszerekkel való szűrése sem jelent megoldást a gyermekek lelkének tisztán tartására. Egyrészt a mesterséges intelligencia még mindig nem képes tökéletesen megkülönböztetni a disznóságot a szépségtől, másrészt a felmérések azt mutatják, hogy a 15-24 évesek 60 százaléka tisztában van azzal, amivel a szülei nem, vagyis tudja, hogyan iktassa ki a szoftveres szűrőket, esetleg ismer egy szakértőt, aki elvégzi helyette a piszkos munkát. A szülők más szempontból is tudatlanok: 49 százalékuknak fogalma sincs arról, hogy a pornóiparosok illetlen üzenetekkel bombázzák gyermeküket.