Auguszta
-3 °C
2 °C

Pornóval küzd a Fortune 500

2005.06.20. 12:22
Az amerikai nagyvállalatok alkalmazottai leginkább a netről töltik vagy e-mailben kapják a pornót, és ha lebuknak, gyakran ki is rúgják őket a helytelenkedés miatt. A képfelismerő szoftvert gyártó cég szerint megelőzhető a baj.

Az érintett vállalatok 44 százaléka vált meg a gépeken talált fotók miatt egyes munkatársaitól, állapította meg tanulmányában a Delta Consulting tanácsadó cég. A májusban végzett felmérés során a Fortune 500 vállalatok vezetői közül a számítógép-használatért felelős menedzsereket kérdezték meg.

A netről jön

A válaszolók több mint 90 százaléka szerint a gépeken talált pornóképek többségét vagy az internetről töltötték le, vagy e-mailben kapták a dolgozók. Jóval kevesebb fotó származott mobiltelefonról, cd-ről, vagy pendrive-okról, írta a TechWeb.

Bár majdnem minden cégnél léteznek irányelvek a pornográf képek tilalmáról, a vállalatok 26 százalékának vezetése nem volt tisztában a képekre vonatkozó állami, illetve szövetségi törvényekkel, állapította meg a tanulmány.

Galéria a főnöknek

A Delta Consulting a felmérést a PixAlert támogatásával végezte, amely vállalati képfelismerő szoftverekkel kereskedik. A PixAlert szerint az explicit tartalmat felismerni képes programokkal csökkenthető annak veszélye, hogy a cégeket alkalmazottaik szexuális zaklatásért beperlik, illetve gyermekpornó terjesztése miatt eljárás alá vonják.

A szoftver elemzi a fotókat és akár galériát is képes összeállítani a gyanús képekből. Mint a cég weboldaláról kiderül, a program "felhasználóbarát formában" gyűjti ki a képeket, sőt, sorba is tudja rendezni őket, előre véve a legdurvább képeket.