Klaudia
-4 °C
2 °C

Most ugrik a majom

2001.06.04. 12:02
Tim Burton készülő filmjét, a Majmok bolygóját újfajta marketinggel népszerűsítik: az érdeklődők GPS-bújócska során szerezhetik meg az ajándéktárgyakat.
Igen, a legendás gumiálarc-fesztivál újra mozivászonra kerül, méghozzá a legnagyobb kortárs darkos rendező, Tim Burton rendezésében. A film népszerűsítésért felelős szakemberek sajátos marketing eszközökhöz nyúltak, akárcsak a Kubrick-Spielberg-féle A.I. esetében. Aki az újjáéledő kultuszfilm nyomába akar eredni, egy műholdas helyzetmeghatározót kell szereznie, és már a nyakába is veheti a bolygót.

Alternatív Primáta Evolúció

Elismerem, hogy csúnya, de tényleg ez a neve: Project A.P.E. (vagyis Alternative Primate Evolution). Az értelmes élet kifejlődésének egyéb lehetséges magyarázatait kutató projekt, egy lesújtó sztorival kezdődik: az arizonai Powell-tónál ismeretlenek döntő jelentőségű leletekre bukkantak, amelyek alapjában rengetik meg a kialakulásunkkal kapcsolatos elméleteket; állítólag űrből jött majmoktól származunk; a kormány haragszik, és keresztbe tesz, ahol csak tud.

Mindebből az következik, hogy aki rendelkezik egy GPS-sel, az elindulhat a megadott koordináták alapján a leletek felkutatására.

A Fox csavaros eszű szakemberei ezzel a nemrég indult geocaching mozgalomra alapozva indítottak alternatív marketing akciót. A geocachingben egyszerre van jelen az elektronikus underground és a szabadidősport: a GPS-tulajdonosok a hobbi honlapokon elhelyezett koordináták alapján különböző helyeken elrejtett dobozokat keresnek. A doboz, vagyis a geocache egy látogatási naplót tartalmaz (ahova a megtaláló bejegyzi magát), illetve egy ajándéktárgyat, amelyet egy másikra szokás cserélni, hogy a később érkezőknek is jusson valami.

A tizenhárom hetes Project A.P.E. kampánya során, pontosan tizenhárom különleges ajándéktárgy (lelet) megszerzésére van lehetőség. Az első dobozkát San Franciscóban már megtalálták: egy majmos díszítésű kanalat tartalmazott, és egy oklevelet, amelyben a Fox tanúsítja a műtárgy valódiságát.