A Quantum-project

2000.05.08. 13:30
Letölthető az első, csak és kizárólag internetes terjesztésre készült film. A filmet ,,kiadó" Sightsound már korábban is foglalkozott hasonló dolgokkal, zenék és filmek letöltésével, de most került sor először arra, hogy egy filmet csak az inetrneten tegyenek elérhetővé. A 3 millió dolláros költségvetésű ,,hollywoodi" film minőségéről az Oscar díjas Eugenio Zanetti rendező és a két főhős, John Cleese és Stephen Dorff próbál gondoskodni.

A minőségről John Cleese gondoskodik
A filmtörténet első internetes filmjét ugyanaz a cég adja ki, amely korábban megszerezte a Miramax filmeinek webes kiadási jogát. A Sightsound úgy gondolta, ideje megjelentetni az első kizárólagosan nekik készült filmet, a sok zene és egyéb mellett. Így született a Quantum-project. Az előzetes alapján a film kellőképpen elgondolkodtató darab lehet.

A történet szerint Paul Pentcho (Stephen Dorff) fizikus tudományos módszerekkel keresi Istent (aki egyébként felszívódott egy logikai buborékban). Apja (John Cleese), aki egy Internet-szakembert alakít, ugyanezen a problémán dolgozik, több-kevesebb sikerrel. Mint az ilyenkor lenni szokott felbukkan a történetben a NŐ, ez esetben Fay Masterson képében.

Izgalmas keresgélés veszi kezdetét, a történetet akár romantikusnak is titulálhatnánk. Mégis, mivel ,,internetes" filmről van szó, a történetet a hálózatra hegyezték ki. Ezen persze nincs mit meglepődni, de hogy a film végén megtalálják-e hőseink Istent, esetleg a választ az Életet, a Világmindenséget meg Mindent illető kérdésre, az a bemutatóból nem derül ki. (A szóban forgó felvetésre egyébként a válaszunk már rég megvan: 42. Egyelőre a kérdés keresése tölti ki napjainkat.)

Alacsony költségvetésű darab
Maga az alkotás 3 millió amerikai dollárba került, ha az átlag amcsi filmeket vesszük alapul, akkor ez egy kifejezetten alacsony költségvetésű darabnak számít. Igaz, a film 32 perces, nem egy egész estés agyzsibbasztás. Ezeken kívül tele van szebbnél szebb animációkkal, számítógépes effektekkel. De mint tudjuk a minőség korántsem a mennyiségen, a ráfordított pénzösszegen és legkevésbé a számítógépes látványon múlik.

A minőségről talán gondoskodhat az Oscar díjas Eugenio Zanetti rendező és persze John Cleese is. A történetet pedig David Aaron Cohen a The Devil's Own írója jegyzi.

Mindezt a csodát magunkévá tehetjük 3.95, vagy 5,95 dollárért, felbontástól függően. A film maga ,,asf" formátumú, amit nyugodtan nevezhetünk standardnak. Mérete szintén felbontástól függően 80, illetve 160 mega körül mozog. A terjesztő cég szerint a letöltés modemnál jobb kapcsolattal 10 percet vehet igénybe, míg egy 56.6-os modemmel maximum 6 óra lehet. Amint a film megérkezett, fizethetünk is, hitelkártyával persze, mire a Sightsound megküldi a film megnyitásához szükséges kódot. Ezzel a művet megvettük, innentől annyiszor nézzük meg, ahányszor akarjuk. A művelet persze nem ilyen egyszerű, hiszen rögtön három változat is rendelkezésünkre áll. A 4.0-ás hivatalos változat, mellett létezik még 3.0-ás és 3.5-ös verzió, amelyeket amolyan rendezői változatnak kell tekintenünk.  • Hírek
  • Hírek