Hat félrelépés távolság

2005.06.10. 18:59
A meghívásos alapon működő lyuksógorszájton, a Shagsteren összegyűjtheti volt szexpartnereit, és még értékelheti is őket egytől tízig. Szeretőinek és sorstárainak száma összeadódik, így ha elég promiszkuus, a halálos ágyán elmondhatja: megvolt a világ.

"Szia, Elemér beleegyezésedet kéri, hogy felvegyen arra a netes listára, amelyen volt szexpartnerei szerepelnek."

Ha ilyen e-mail várja a reggeli postabontáskor, ne ijedjen meg, olvasson tovább: az üzenetből minden bizonnyal az is kiderül, hogy a feladó egy a napokban indult webszájton, a Shagsteren regisztrált felhasználó, a levél pedig automatikus értesítés arról, hogy Elemér szeretné egybegyűjtve látni volt ágyasait, illetve azok volt ágyasait, és az övéket is, a végtelenségig. A Shagster bevallottan az olyan közösségi szájtok hatására jött létre, mint a Friendster és a Myspace, csak az emberi hálózatot a barátság helyett itt a szexuális kapcsolatok szövik - magyarul nem az kerül a körbe, akivel jóban van az ember, hanem akit megdugott.

People Shagged: Akik megvoltak

A bétaváltozatban működő Shagster (kb. "kúrógép") készítőinek célja, hogy idővel létrehozzák "a világ legnagyobb és legkimerítőbb kapcsolati adatbázisát". Azok, akik beleegyeznek, hogy volt szexpartnerük feltüntesse őket a listán, maguk is felkérhetik ismerőseiket, hogy csatlakozzanak, így az egyes felhasználók "People Shagged" nevű saját adatbázisában mindenki megjelenik, akivel az illető valaha akár csak asszociatíve is szexuális kapcsolatba került. A bátrabbak fényképet is feltehetnek magukról, az őszintébbek az ágyban nyújtott teljesítményük szerint értékelhetik partnereiket: a tízes a "nagyszerű", az egyes pedig a "szar" szexet jelöli. "Érdekes pillanatképet kapunk majd felhasználóink szexuális összetételéről" - örvendezik a szájt alapítója, Chris Leaton.

Sex degrees of separation

A barátom barátjának barátait összegyűjtő közösségi szájtok az úgynevezett "hat lépés távolság" (six degrees of separation) -elméleten alapulnak, amely szerint a Föld bármely két lakója kapcsolatba hozható egymással ismerősök láncolatán keresztül úgy, hogy ehhez nincs szükség ötnél több közvetítőre. Az ötlet Karinthy Frigyes 1929-es Láncszemek című novellájában bukkant fel először, de népszerűségét - és az elnevezést - az amerikai Stanley Milgram szociológusnak köszönheti, aki Kicsi a világ című kísérletsorozatának eredményeit felhasználva alkotta meg a hatvanas években hivatalosan a hat lépés távolság-teróriát. A gondolatra a magyar netezők is rászerveződtek: a 2002-ben néhány ember részvételével indult, meghívásos baráti hálózat, a Who is Who (WiW) mára 103 000 felhasználót tömörítő kapcsolatorgiává dagadt.

A szexorientált Shagsternek sem kellett messzire nyúlnia, hiszen például vehette a kaliforniai Lish Daelnar 1997-ben indult magánprojektjét, aki kezdetben saját szexuális kapcsolatait ábrázolta egy diagramon. Később a barátok barátai is felkerültek rá, és mivel Daelnar főleg hackerek és IT-szakemberek között mozgott, az ábra végül a Szilícium-völgy számítástechnikusainak szextérképeként vonult be a történelembe.  • Tippek
  • Árfolyam