Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A kakaóbiztos informatikusok megmondják

2005.06.17. 14:26
Péntek délelőtt ünnepélyesen elindult a kakaobiztos.hu megmondószájt. A civil szakértők által szerkesztett weboldal a magyar informatika fejlődését figyeli, és az informatikai tárca munkáját kritizálja.

#alt#
Bemutatkozik
a Magyar Informatikusokért Egyesület
Péntek délelőtt van, a nyári napsugarak szépen bevilágítják az informatikai minisztériumnak helyet adó Dob utcát, mintha minden rendben lenne. Azután váratlanul megjelenik néhány fiatalember, akik ennek az ellenkezőjéről vannak meggyőződve, és egy parányi sajtótájékoztató keretében bejelentik, hogy ezentúl árgus szemekkel figyelik majd a tárca minden egyes lépését. Legfőbb céljuk, hogy az átlagemberek átlássák azt a "homályos ködöt", amit ma nagyképűen információs társadalomnak nevezünk. Az utcában egyébként alig van forgalom, és úgy látszik, hogy a téma sem elég érdekes ahhoz, hogy kettőnél több újságírót odavonzzon.

A sajtótájékoztatót akár egy közeli kocsmában is megtarthatnák, gondoltam magamban, de a hűsítő söröskorsók képét hamar elhessegetem. A tűző napon kell maradnunk, mert itt van internet. A Magyar Informatikusokért Egyesület megjelent képviselői ugyanis az IHM által létesített eMagyarország ponton mutatják be a most induló kakaobiztos.hu portált, amelyen indulásként éppen az IHM és az eMagyarország pontok kudarcáról számolnak be.

#alt#
Működik az eMagyarország?
Az egyesület szerint az informatika Magyarországon el van hanyagolva, pedig a tudásunkkal, a tudás támogatásával lehetne előre vinni az országot. Közleményükben azt írják: "Az IHM mind eredményében, mind költségvetésben a súlytalanság ködébe vész", hiszen ez a tárca kapja idén a legkisebb költségvetési támogatást.

A sajtótájékoztatóval egy időben, péntek délelőtt 11-kor élesített kakaobiztos.hu már logójában is kritikus hangvételű: Kovács Kálmán informatikai miniszter fotójára felborult micimackós bögréből ömlik a kakaó, ami nyilvánvaló utalás a minisztérium megkérdőjelezhető klaviatúrabeszerzési akciójára. A nyitólap három vezércikke "aggasztó adatokról", "fiaskóról" és "extrém pazarlásról" beszél. Bár ellenzéki kötődést sugallhat, hogy a szájt a választási kampány kezdetén jelent meg, csak a mostani kormány munkáját kritizálja, és a főoldalon Rogán Antal nyilatkozatáról lehet videót letölteni, Huber Krisztián főszerkesztő lapunknak elmondta: a portál politikailag független, és főleg közgazdászok, informatikusok és tanárok fejtik majd ki rajta véleményüket a hazai informatikai helyzetről.