Béla
12 °C
27 °C

Rohamosan terjednek a kémprogramok

2004.04.19. 12:34
Egy amerikai internetszolgáltató kutatása szerint egy átlagos számítógépen közel harminc kémprogram fut, amely ellopkodja a személyes adatokat és továbbítja a hackereknek.
Az amerikai Earthlink internetszolgáltató jelentése szerint 2004 első harmadában a számítógépeken átlagosan 28 spyware program futott, közölte a BBC. A Spy Audit elnevezésű kutatásában több mint egymillió számítógépet vizsgáltak meg január és március között. Több mint 29,5 millió kémprogramot fedeztek fel a vizsgált gépeken.

A programok olykor szoftverletöltésekkor kerülnek parazitaként a gyanútlan felhasználó számítógépére - a részleteket gyakran a licenc elfogadására vagy elutasítására vonatkozó kérdés alatt apró betűkkel jelölik, amit a legtöbb felhasználó el sem olvas. Ez még a jobbik eset, ugyanis az is gyakran előfordul, hogy még így - apró betűs, rejtett módon - sem kérnek beleegyezést a letöltéshez, de a program automatikusan futni kezd a gépen, ahogy a felhasználó internetezik.

Alattomos szoftverek

Az EarthLink szerint a legtöbb kémprogramot adware-ek között találták. Ezek azok a programok, amelyek a reklámok futtatása alatt fertőzik meg a számítógépet. "Amíg a legtöbb kémprogram a reklámokhoz kapcsolódó adware-ek közül kerül ki, és döntően nem károsak, de az azért mégiscsak aggodalomra ad okot, hogy több mint háromszázezer rendszermonitorozó spyware-t találtunk. A személyes adatok ellopása és a távoli hozzáférések biztosítása valódi veszélyt jelent a felhasználók számára " - nyilatkozta Matt Cobb, a EarthLink munkatársa.

A rendszert monitorozó programok titokban átvizsgálják, hogy a számítógép birtokosa milyen alkalmazásokat használ, ellopja a személyes adatokat és továbbítja a weben keresztül. A lopott adatok segítségével a hackerek könnyedén hozzáférhetnek a számítógéphez. "Azáltal, hogy nyilvánosságra hozzuk a kémprogramok veszélyeit, elérhetjük, hogy a felhasználók számoljanak a kockázattal, és képesek legyenek lépéseket tenni saját és családjuk online biztonsága érdekében" - fogalmazott Christine Stevenson, a vizsgálat vezetője.

A kémprogramok napjainkra olyan mértékben elterjedtek, hogy az Egyesült Államokban törvényt készítenek a programok előállítóinak megfékezése érdekében.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft