Gerzson
-3 °C
3 °C

Törvény készül a kémprogramok ellen

2004.03.16. 10:42
A technológia iránt elkötelezett amerikai képviselők egy csoportja törvényi úton kíván harcolni a PC-tulajdonosok körében nem túl népszerű kémprogramok és azok előállítói ellen. A szenátorok által benyújtott törvényjavaslat megnehezítené a spyware-ek alattomos feltelepítését, és egyben megkönnyítené a felhasználók életét is.
A demokrata és republikánus képviselők által közösen benyújtott, Software Principles Yielding Better Levels of Consumer Knowledge (SPYBLOCK) elnevezésű tervezet célja, hogy a felhasználók az eddiginél jobban a kezükben tudják tartani a gépükre telepített programok feletti irányítást. Három oldalról intéz támadást a kémprogramok ellen: nehezebbé tenné a cégek számára, hogy alattomosan elhelyezhessenek bizonyos szoftvereket a felhasználói gépeken; kötelezővé tenné, hogy világos magyarázatok és könnyen végrehajtható utasítások legyenek feltüntetve a programok eltávolítására vonatkozóan; továbbá betiltaná a kárt okozó kémszoftvereket.

Kötelező felvilágosítás

Amennyiben egy cég azt kívánja a felhasználótól, hogy egy webhely egyes részeinek megjelenítése, esetleg egy hirdetési felület megtekintése érdekében töltsön le egy programot számítógépére, akkor - a törvényjavaslat elfogadása esetén - kötelező lesz (pop-up segítségével vagy más módon) felvilágosítani a felhasználót a letöltéssel és a feltelepítésre kerülő programmal kapcsolatban. Egyre gyakoribb az eset, hogy úgy kerülnek új szoftverek a PC-re, hogy annak tulajdonosa erről mit sem sejt. Ennek a gyakorlatnak kíván véget vetni a törvényjavaslat.

Tűnjön el könnyedén

Az új tervezet azt is előírja, hogy a feltelepített programoknak könnyen eltávolíthatónak kell lenniük. A szoftvernek fel kell tűnnie a Programok Hozzáadása/Eltávolítása menüpontban; és garantálni kell, hogy a hagyományos módon törölni lehessen azt. A reklámok esetében szintén fel kell tüntetni, hogyan lehet kiiktatni, kikapcsolni azokat.

Amennyiben a javaslatból törvény lesz, rendkívül fontos a végrehajtási szakasz, azaz, hogy mennyiben sikerül azt betartatni. Egyes szakértők úgy vélik, még jobban be kellett volna biztosítani a "fogyasztók" jogait. Chris Hoofnagle, az Electronic Privacy Information Center egyik vezetője úgy véli, hogy a tervezet nem védi megfelelően a felhasználókat, mivel nem rendelkezik a felhasználók által indítható jogi lépésekről.

Hoofnagle szerint komoly esély van arra, hogy a Kongresszus még az aktuális ülésszakban elfogadja a tervezetet, ennek a valószínűségét növeli, hogy a cyberbiztonsági kérdések most világszerte a figyelem középpontjában vannak.