Botond, Mózes
EUR 389,98 Ft
USD 373,73 Ft
12 °C
29 °C

Online leckék öngyilkosjelölteknek

2003.02.04. 13:21
Az interneten rákeresve a suicide (magyarul: öngyilkos, öngyilkosság) szóra, a terápiák, antidepresszánsok és segélyvonalak hirdetései mellett számos olyan weboldalra bukkanhatunk, amelyeken idegen emberek osztják meg egymással a legtutibb öngyilkossági praktikákat.
A legnagyobb öngyilkossági módszerekkel foglalkozó oldal az alt.suicide.holiday, amelyen nyilvános hírcsoportok, csetszobák és leírások várják az öngyilkosjelölteket. Az érdeklődők megismerhetik többek között a megfelelő akasztási technikákat, a vegyszerek halálos dózisait, illetve a szén-monoxid-mérgezés kivitelezésének fortélyait. Kellő ismeretekkel garantálható a biztos és fájdalommentes halál, de aki nem fogadja meg a tanácsokat, az sokat szenvedhet.

A helyi újságok eddig három öngyilkosságot tudtak összefüggésbe hozni az alt.suicide.holyday (ismertebb nevén ASH) oldallal. A Wired News munkatársai azonban a hozzátartozók megkérdezésével újabb hét esetet tudtak az ASH rovására írni. Az ASH egyébként 14 öngyilkossági "sikersztorit" vall magáénak, de ezek hitelességét az álnevek használata miatt képtelenség bebizonyítani. Egyedül annyi bizonyos, hogy legalább egy ember letöltötte a szén-monoxid-mérgezés utasításait, mielőtt valóban végzett magával.

Az ASH szájt története 1991-ben kezdődött: akkoriban még az Useneten működött, és csak később jelentek meg a kapcsolódó hírcsoportok és csetszobák. Az ASH saját magát olyan helyként határozza meg, ahol az emberek nyíltan beszélhetnek az öngyilkosságról egy olyan kultúrában, amely elítéli és tabutémának tekinti azt.

Lenézik a pozitív hozzáállást

Azokat a kívülállókat, akik szerint az oldal öngyilkosságra bizdít, igen ellenségesen fogadják. Még azt az apukát sem kímélték, akinek a fia a hírcsoporthoz való csatlakozás után lett öngyilkos. Aki öngyilkossági szándékuk miatt összetűzésbe kerül velük, azt egyszerűen lenézik. Doug Wiser, egy 60 éves nyugdíjas üzletember elmondta: már ezért is zúgolódtak, mert érdekelte, hogy egyesek miért akarnak meghalni. Wiser egyébként két öngyilkossági kísérletet élt túl és bizonyos körülmények között elfogadhatónak tartja az öngyilkosságot.

Amikor nem írnak többet és nem válaszolnak az üzenetekre, akkor nem tudhatod, hogy a listát hagyták el, vagy az életüket, mondta Wiser. Ő biztos abban, hogy sokkal többen haltak meg, mint amennyit ki lehet deríteni.

Az ASH tagjai közül Wiser volt az egyeten, aki vállalkozott a Wired interjújára, ugyanakkor a már meghalt ASH-felhasználók rokonai közül sokan szívesen beszéltek a csoportról. Betty Jean James harmincéves fia, Kimball az ASH-en is megtalálható szén-monoxid-mérgezés leírása segítségével távozott az élők soraiból. Betty Jean szeint fia ma is élne, ha nem talált volna rá az ASH-re.

Az egyetlen barátságos hely

2001. március 31-én Kimball kihajtott kocsijával a gyönyörű Cache La Poudre folyóhoz, begyújtott kocsijában két faszenes grillsütőt, és feltekerte az ablakokat. A rendőrség négy nap múlva találta meg a holttestét.

Kimball halála után anyja letöltötte és kinyomtatta fia összes üzenetét a hírcsoport oldalairól, mert meg akarta ismerni utolsó gondolatait. Kiderült, hogy a fiú egy szakítás miatt zavarodott meg, ugyanakkor az anya szerint egy orvos és egy tanácsadó segítségével túltette volna magát a dolgon. Ehelyett a csoport elfogadta és helyeselte azokat a gondolatait, amelyek az öngyilkossággal foglalkoztak, azt sugallva, hogy jó úton jár.

Az ASH felhasználói szerint a fórum az egyetlen olyan hely, ahol anélkül beszélhetnek elképzeléseikről, hogy mások lenéznék őket. A 26 éves Andrew Kurtz például ezt írta 1996 októberében: "Tényleg szeretem ezt az oldalt, mert legalább tudom, hogy mások is vannak odakint, akik hozzám hasonlóan gondolkoznak. Néha egyedül érzem magam, de egy kicsit jobban érzem magam mások leveleit olvasva." Néhány nappal az üzenet postázása után egy puskával agyonlőtte magát.

Michael W. Naylor pszichiáter, az Illinois Egyetem munkatársa szerint a weboldal arról győzi meg az embereket, hogy az öngyilkoság elfogadható megoldása a problémájuknak. "Ha ezek az emberek bejönnének az irodámba, azt mondanám: Legyünk őszinték. Olyan emberektől kérnek tanácsot a reménytelenség és depresszió leküzdéséhez, akik maguk is reménytelenek és depressziósak? Önök szerint ez logikus?"

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek