Csongor
0 °C
9 °C

'Jobban tudok angolul, mint az a gazfickó Bush'

2003.04.16. 12:11
"Úgy érzem - mint mindig -, hogy mindannyiukat le fogjuk mészárolni" - ilyen és hasonló nyilatkozatainak köszönhetően hihetetlen magasságokba szökellt angolszász nyelvterületen a volt iraki tájékoztatási miniszter népszerűsége, a múlt héten indult, legjobb mondásait összegyűjtő honlapot másodpercenként négyezren látogatják. Asz-Szahaf csütörtökön "adminsztratív szabadságra" távozott, és azóta sincs róla semmi hír. Rajongói szerint, ha mégis előkerülne, fényes karrier várhat rá a PR területén.
Miközben minden újság - köztük az Index is - a legnagyobb komolysággal tudósított Muhammad Szaid asz-Szahaf aktuális sajtótájékoztatóiról, néhányan arra a következtetésre jutottak, hogy a tájékoztatási miniszter valószínűleg egy különbejáratú performansszal szórakoztatja magát folyamatosan.

Tekintse meg galériánkat
Jim Jonas, a WeLoveTheIraqiInformationMinister.com (magyarul: szeretjük az iraki tájékoztatási minisztert) egyik készítője a Wired riporterének elmesélte, hogy mindig remekül szórakozott, amikor asz-Szahaf felbukkant a képernyőn. Kedvenc esete volt például, amikor asz-Szahaf az amerikaiak bagdadi jelenlétét egyszerűen a média szemfényvesztésének nevezte, és arra hívta fel a riporterek figyelmét, hogy egy ugyanilyen átverésről szól az Amikor a farok csóválja (Wag the Dog) című film. A vígjátékban számítógéppel, stúdióban készítenek egy kamu háborút, hogy eltereljék a figyelmet az amerikai elnök félrelépéséről.

Különös viselkedés

Asz-Szahaf különös viselkedése különben sokaknak feltűnt: világszerte számos blogköltő megemlékezett arról az esetről, amikor a miniszter egy tetőn állva közölte az összegyűlt riporterekkel, hogy az iraki csapatok éppen az ellenséget mészárolják halomra, hazugságnak nevezve, hogy az amerikaiak elfoglalták az elnöki palotákat. Eközben a háttérben, néhány száz méterre tőle éppen amerikai tankok keltek át a Tigrisen.

"Ahogy vezetőnk, Szaddam Huszein mondta, Isten a pokolban sütögeti a gyomrukat" - tette hozzá akkor dacosan asz-Szahaf, látványosan ignorálva a tényt, hogy a sajtótájékoztatót azért nem a tájékoztatási minisztérium tetején tartották, mert az addigra már nem volt biztonságos.

Pártok fölötti összefogás

Tekintse meg galériánkat
Az oldal öt készítőjének politikai nézetei meglehetősen különböznek: Jonas korábban republikánus politikai tanácsadó volt, egyik társa, Kieran Mulvaney pedig egy korábbi Greenpeace-aktivista, aki jelenleg Alaszkában él.

A múlt hét kedden indított rajongói honlap a terhelés miatt péntekre elérhetetlenné vált, a készítők így átköltöztették egy saját, nagyobb teherbírású szerverre. A honlap azóta négy szervert fogyasztott el, a lap látogatottsága másodpercenként négyezerre ugrott. Írt róla a Reuters, az AP, a CNN és a BBC, szerepelt napilapokban és beszéltek róla talk show-kban. A honlap indítása egyébként alig néhány órával előzte meg az amerikaiak bevonulását Bagdadba, amikor asz-Szahaf is eltűnt.

A honlapon egy újabb keletű amerikai szokásnak megfelelően olyan képeket is találni, melyek a történelem nagy pillanataiban örökítik meg a minisztert (ilyesmi már az Index háborús blogjába is került: ebben a bejegyzésben hasonló, a Fox News elfogulatlannak nem nevezhető tudósításait kifigurázó Photoshoppolt képekről esik szó). Az oldal olvasói is mozgósították már magukat: vicces és kevésbé vicces képeket, írásokat küldözgetnek a készítőknek, akik ezeket serényen meg is jelentetik. Mindezt megtekinthetik képgyűjteményünkben, itt.

Nélkülözhető volt

A kevésbé kifinomult ízlésű rajongók szahafos pólókat, bögréket és egérpadokat is vásárolhatnak a honlapon, rajtuk kedvenc mondásukkal. Az Index munkatársai ezek közül talán a "Tájékoztatom önöket arról, hogy túlságosan elszakadtak a valóságtól" feliratú egéralátétet találták vállalhatónak, de ezt sem minden körülmények között.

Egy holland rajongói oldal asz-Szahaf-nyilatkozatgenerátort is készített, a miniszter megszólalásaiból kivágott hangmintákból bárki saját Szahaf-mondásokat szerkeszthet.

Jonas szerint egyébként a miniszter saját szorult helyzetéből űzött tréfát. Asz-Szahaf, aki eredetileg angoltanárnak és újságírónak készült, az iraki siíta kisebbség tagja, és bár számos miniszteri és diplomáciai posztott betöltött Szaddám rendszerében, mégsem számított a belső kör tagjának. Sokan úgy vélik, hogy a vezetők nélkülözhetőnek tartották, így neki jutott az a kevésbé irigylésre méltó feladat, hogy tartsa a frontot, amíg a többiek megszöknek.