11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Informatikai programmal állt elő az SZDSZ

2000.04.20. 17:08
A Szabad Demokraták Szövetsége szerint Magyarországnak csatlakoznia kell a szingapúri egyezményhez: el kell törölni az import számítógépek és programok vámját és áfáját. Magyar Bálint a ,,Szabad@sztráda - A Korszakváltás Informatikai Programja" projektet ismertetve azt is hangsúlyozta: informatikai miniszter kinevezését fogják javasolni.

Magyar Bálint:
'Informatikai miniszter kinevezését fogjuk javasolni.'
A politikus szerint elengedhetetlen lenne, hogy tíz éves kortól minden tanuló családja, másodévtől minden egyetemista és főiskolás, illetve az ECDL-t (computerhasználói igazolványt) vagy azzal egyenértékű tanfolyamot elvégző pedagógus féláron juthasson számítógéphez. Az önrész kétéves részletfizetéssel lenne törleszthető.

Az SZDSZ elindítaná az ,,Add tovább!"-programot is. Ennek keretében 2001-től közalapítvány gyűjtené össze a lecserélt számítógépeket, ezeket hátrányos helyzetű családok vagy intézmények ingyenesen kapnák meg.

Szédítő gyorsaság

Amerikában harminc évig tartott, míg a rádió eljutott az első ötvenmillió emberhez. Húsz év kellett ahhoz, hogy ötvenmillió telefonhasználó legyen. 13 évre volt szükség ehhez a TV esetében és tíz év alatt terjedt el a kábeltévé. Az internetet viszont öt év alatt százmillió ember kezdte használni.

Az SZDSZ 2002-től minden közalkalmazott számára az ingyenes internet-hozzáférést biztosítana három-öt éves időszakra. Szándékuk szerint be kellene kapcsolni az internet-hálózatba valamennyi önkormányzatot, postafiókot, iskolát, könyvtárat, levéltárat, múzeumot és művelődési házat.

Magyarországon a XXI. század kockázatai, kihívásai és lehetőségei lényegében ugyanazok, mint a fejlett országokban - fogalmazott az SZDSZ elnöke. Az információ korszakában végre felzárkózhatnánk, sőt, számos területen élre is törhetnénk - tette hozzá a politikus.

Nyugaton a helyzet

New York vagy Maine államban minden középiskolás ingyen kap számítógépet. Hamburg 1,7 millió polgára ingyen kap internet-hozzáférést. Londonban bekötik az iskolákat, könyvtárakat, de még a buszmegállókat is a világhálóba.

Magyarország le van maradva az EU-tagországokhoz vagy az USA-hoz képest - fogalmazott Magyar Bálint. Nálunk a lakosság öt százaléka használja a netet. Svájcban vagy Belgiumban ez 15 százalék, Dániában 34 százalék, Izlandon pedig 45 százalék. Ennek oka a politikus szerint az, hogy az internet túl drága.

Húszórás, csúcsidős internet-hozzáférés ára az OECD-országokban US dollárban, vásárlóerő-paritáson (Forrás: Inforum)

A kormány, a politika feladata, hogy garantálja a piac nyitottságát - folytatta a politikus. Az informatika forradalma azonban több mint gazdasági kérdés, egész kultúránkat, demokráciánkat átformálhatja. A digitális kultúra demokratizálja közéletünket: átláthatósága révén csökkenti a korrupciót, a tisztességtelen verseny lehetőségét. Ugyanakkor radikálisan javítja az esélyegyenlőséget, növeli az állampolgári aktivitást, a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az elektronikus kereskedelem forgalma (milliárd USD) (Forrás: Európai Bizottság)

Az SZDSZ az oktatást is e-forradalmasítaná: 2001-től évente legalább 25 ezer új számítógépet kellene biztosítani a közoktatási intézményeknek központi forrásból. Magyar Bálint hangsúlyozta: 2002-ig az összes iskolát, kollégiumot, diákotthont be kell kötni a hálóra. 2002-től digitális tankönyvprogramnak kellene indulnia, valamint el kell érni, hogy 2003-tól minden ötödik felsőoktatásban tanuló fiatalra jusson egy számítógép.

Növelni kellene ezen felül a számítástechnikai szakközépiskolába, számítástechnikai tagozatra és a felsőfokú informatikai képzésre járó tanulók számát - húzta alá Magyar Bálint, aki szerint 2004-től be kellene vezetni, hogy érettségi bizonyítványt vagy pedagógus diplomát csak az kaphasson, aki elvégzi az ECDL tanfolyamot vagy azzal egyenértékű vizsgát tesz.

'96-ban a Sulinet-program annyiba került, mint amennyiért egy harci repülőgépet lehet vásárolni
Informatikai- vagy e-miniszter kinevezését is javasolják. A kormány részéről ő felügyelje az egész programot - ha úgy tetszik, e-kormánynak kell születnie. Eszerint például az e-mail-en megkeresett hivatalnak kötelessége volna 15 napon belül ugyanilyen módon válaszolnia (önkormányzatok, minisztériumok, kormányhivatalok, földhivatalok, munkaügyi központok, APEH, bíróságok stb.)

Magyar Bálint szerint nem ördöngösség a megvalósításhoz a forrásokat előteremteni sem. A politikus emlékeztetett rá: '96-ban a Sulinet-program kiépítése annyiba került, mint amennyiért egy darab harci repülőgépet lehet vásárolni.  • Hírek
  • Bankszámla