Benedek
-4 °C
5 °C

Az előfizetések fele szélessáv

2004.06.04. 12:12
Egy év alatt majdnem ötven százalékkal nőtt a hazai internet-előfizetések száma, ráadásul az előfizetők fele valamilyen szélessávú elérést használ. A DSL-elérések száma a háromszorosára, a kábeltévés elérések száma a kétszeresére emelkedett, és igen sokan fizettek elő drótnélküli szolgáltatásra, derült ki a KSH legfrissebb jelentéséből.
Tavaly jelentős mértékben nőtt az internet-előfizetések száma, és 2004 első negyedévének végére már meghaladta a 709 ezret, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyre többen választják a modemezés helyett a szélessávú elérést. Míg 2004 első negyedévében a modemes előfizetések száma egy százalékkal csökkent, a DSL elérések száma egy év alatt megháromszorozódott, a kábeltévés elérések száma pedig megkétszereződött.

Az előfizetők húsz százaléka DSL vonalon, tizekét százaléka kábeltévén, tíz százaléka drótnélküli hozzáféréssel, hat százaléka ISDN vonalon, egy-egy százaléka pedig bérelt vonalon vagy egyéb módon csatlakozott a világhálóra. Az ISDN és bérelt vonalas kapcsolatok száma nem változott jelentősen 2003 első negyedéve óta.

Növekvő bevételek

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel 2004 első negyedévében megközelítette a 10 milliárd forintot, ami tizennégy százalékkal több az előző negyedévinél és negyven százalékkal a 2003 első negyedévinél.

Az év első három hónapjában a 392 ezer modemes és ISDN előfizető csaknem hatvanmillió internetkapcsolatot létesített, melynek időtartama meghaladta az 1,1 milliárd percet. Mind a létesített kapcsolatok száma, mind a kapcsolatok időtartama csökkent az előző negyedévhez képest; a kapcsolt vonali netezők naponta átlagosan 1,7 kapcsolattal 32 percet interneteztek.