Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Szélessáv a modemmel?

2005.04.06. 11:30
Adattömörítés, gyorsítótár használata, állandó kapcsolat, hirdetések letiltása: elvileg ezekkel gyorsítja a böngészést a Conexpert szoftvere. Tesztünkből kiderült: bár csodákra nem érdemes számítani, és bizonyos esetekben kudarcot vall a rendszer, a megalkuvók észrevehető sebességnövekedésre számíthatnak.
A jó öreg 56k már nem elég semmire. Tíz éve is lassúnak tűnt, manapság meg már a 384k alól is kicsúszott a szélessáv. Mégis, az internetező lakosság jelentős része a jó öreg 56k-val csoszog otthon, gigabitek ide, korlátlan adatmennyiség oda, az IHM szerint a 665 ezer internettel ellátott magyar háztartás 52 százaléka fizet a kínosan lassan telő percek után.

Célközönség

A Conexpert szolgáltatása pont ezt a réteget célozza meg. Az amerikai technológiákat használó társaság saját bevallása szerint jelentősen gyorsítja a weblapok letöltését. Csodát persze ne várjunk, sőt még a hirdetések sem hitegetnek: filmek letöltésre továbbra is alkalmatlan az 56k, de a cég azt ígéri, hogy akár háromszorosára gyorsulhat a weblapok betöltése. A telefonvonalas technológia persze komoly korlátokat állít, az elérhető maximális sebességet nem lehet tovább növelni, ezért a Conexpert más trükköt vet be.

Az elképzelés lényege: a társaság kliensszoftvere folyamatos kapcsolatot tart fent a szolgáltatóval, így a gépnek nem kell minden betöltés előtt újra csatlakoznia a hálózathoz. További gyorsulást hozhat, hogy az adatok tömörítetten érkeznek gépünkre, melyet a kliens dekódol, ráadásul óriási gyorsítótárat is használ a program, melynek köszönhetően a weblap újbóli meglátogatása után már csak azok az adatok töltődnek le, melyek frissültek legutóbbi ottlétünk óta.

#

#

A Conexpert oldalán található táblázat sokat ígér: az eBay négyszer, a CNN oldala ötször, a USA Today pedig nyolcszor gyorsabban jelenik meg monitorunkon a klienssel, mint anélkül - legalábbis a társaság saját bevallása szerint. A szolgáltatás havidíja 890 forint, ez azonban nem rendelhető meg, legkevesebb három hónapra kell kérnünk a gyorsítást, 2250 forintért. Egy évre pedig havi 542 forintért vállalja a társaság a szolgáltatást.

Nekiveselkedtünk

Persze csodaszerek hallatán az ember egyből szkeptikussá válik, leteszteltük hát a szolgáltatást. A honlapon található linkre kattintva hét napig ingyen kipróbálhatjuk a gyorsítást, ami meglehetős önbizalomra utal. Lelkük rajta.

Összeszedtük hát minden tudásunkat, remegő kézzel kihúztuk a hálózati kábelt a gépből, rövid (de nagy bátorságot igénylő) expedíció után beszereztünk egy 56k-s modemet, majd négy technika rovatos kolléga és két hardverszakértő közreműködésében mintegy három óra megfeszített munkával sikerült beüzemelni a szerkezetet. A szerkesztőségi kollektíva végül könnyes szemmel hallgatta, ahogy megszólalt a rég nem hallott tárcsázó hang. Volt, aki sírt.

Elmosott arcok

# A demo hamar letölthető, két és fél mega az egész, feltelepítve is csak öt megát foglal. A program a tálcára kipakol egy ikont, semmi flanc. Az opciókra kattintva hamar kiderül a turpisság: a gyorsítás hátterében leginkább a képminőség lerontása áll. Beállíthatjuk, hogy minimális gyorsítást választunk, ekkor a képek változatlan minőségben jelennek meg. Maximális gyorsítás esetén azonban meglehetősen szürke világban találjuk magunkat, minden fakóvá válik, a képek szétesnek, ami persze bizonyos előnyökkel is jár: Michael Jackson például nagyságrendekkel jobban nézett ki, amikor csak egy folt az arca.

Beállíthatjuk még, hogy a szoftver kilője a bannereket, és egyéb hirdetéseket, ám ez valamiért nem működött, aminek mi, hirdetésekből élők nagyon örültünk. Ennek aztán érdekes eredménye lett: a lényeges képek sokszor élvezhetetlen minőségben, míg a sok töltögetéssel járó hirdetések teljes dicsőségükben jelentek meg, pedig az elvárás minimum a fordítottja lenne.

Működik a kliens

Ami némi meglepetést szült: a rendszer többé-kevésbé működött. Stopperrel a kezünkben figyeltük az eseményeket, számoltuk a századmásodperceket, és bizonyos estekben komoly gyorsulást sikerült elérnünk. A Velvet és az Index oldalain csemegézve nem ritkán háromszor-négyszer olyan gyorsan töltődtek le a cikkek, mint gyorsítás nélkül, persze komoly képminőség-romlás mellett, de előfordult olyan is, hogy Conexperttel 13, míg anélkül 47 másodpercig tartott egy oldal betöltése. Persze fontos tisztázni, hogy itt nem csodáról van szó, kevesebb adat némi optimalizációval megspékelve logikusan akut gyorsulást eredményez.

Megnéztük a Google képkereső szolgáltatását is, ahol szintén látványos volt a különbség: Pamelára indított keresésünkkor háromszoros gyorsulást sikerült elérnünk, a Mikes kolléga kedvéért futtatott Jenna Jameson-keresés pedig két és félszer volt gyorsabb Conexperttel, mint anélkül. Persze ez esetben a képek csak jelzésértékűek, de ha valamelyik pacán egy eltérő árnyalatú pacafolt (vagy két paca spirálja) megtetszik, egy gombnyomással eredeti minőségben megtekinthetjük.

A rossz minőség viszont sokakat nyilván nem érdekel: az oldalak többnyire lényegesen gyorsabban bejönnek, a szöveg minősége változatlan, a képeket pedig sokan feláldozzák a sebesség oltárán. Ráadásul - ellentétben a többi internetes költséggel - a szolgáltatás havidíja nemzetközi összehasonlításban átlagosnak, vagy annál valamivel jobbnak számít. A világhálón körülnézve kiderül, hogy általában 4-7 dollár (770-1300 forint) között juthatunk hozzá a gyorsításhoz, de a Netscape Online például havi 17 dollárért - 3200 forintért - internetelérést is mellékel a gyorsítás mellé.