Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Szélessávú léghajó

2005.04.13. 12:12
A Sanswire szeretné hónapokon belül útjára bocsátani a sztratoszférában lebegő kommunikációs léghajót. Az alkotók szerint távközlési forradalomról van szó, mely olcsóbbá, és többek számára elérhetőbbé tenné a szélessávot.
A tervezők reményei szerint küszöbön áll a szélessávú kommunikáció és a drótnélküli kapcsolat forradalma. A wisconsini székhelyű kommunikációs társaság, a Sanswire kedden mutatta be legújabb találmányát, a keményszerkezetes léghajót, illetve annak prototípusát. Persze ebben még nem lenne semmi különös, de ezt a járművet nem csak repkedésre tervezték. Sokkal inkább arra, hogy pilóta nélkül lebegjen a sztratoszférában, nagyjából 16 kilométer magasságban, s onnan szélessávú elérhetőséget biztosítson egy hét Magyarországnyi területnek.

Új remény

Leigh Coleman, a társaság igazgatója szerint ez az eszköz majd kiváltja a műholdakat, ráadásul lényegesen olcsóbb is azoknál. A büszke vezető szerint találmányuk megváltoztatja a kommunikációról alkotott képünket. Coleman elmondta, hogy amikor kész lesz a 75 méter hosszú, robotvezérelt, napelemmel működő léghajó, akkor könnyen úgy tűnhet majd, mintha egy duplafarkú bálna repülne 16 kilométer magasságban.

A tervek szerint ez a magasság pont megfelelő lenne, hiszen jóval a légifolyosók felett nem zavarná a repülőgépek útját, de az űrhatár alatt repülne, így nem ütközne műholdakkal sem. Ráadásul a tervezők szerint egy ilyen eszköz elkészítése és üzemeltetése tizedannyiból kijönne, mint egy műholdé, ráadásul még a mobiltelefonokhoz használt adótornyokat is kiválthatja.

Félkész hajó

Ugyanakkor a Sanswire partnere, a GlobeTel vezetője elismerte, hogy szokatlan magasságról van szó, ráadásul még nem tesztelték az eszközt, amit nem is kezdhetnek meg, amíg a Szövetségi Légyügyi Hivatal meg nem adja az engedélyt. Tim Huff szerint a szükséges papírok beszerzése 90-120 napot vehet igénybe, utána már indulhat a tesztrepülés az Erward Légibázis felett.

Céldátum még nincs, de Huff szerint legkésőbb nyár közepére felemelkedhet a léghajó. Ugyanakkor de a vezető szerint még a késlekedéssel együtt is több éves előnyük van a konkurenciához képest. A Sanswire legkorábban 2006-re megépíteni és elindítaná az első teljes méretű léghajót, felszerelve több száz kommunikációs eszközzel. A beruházók komoly izgalmi állapotban várják a tesztrepülést. Egyikőjük szerint a léghajó megoldást jelentene korunk pestisére, a térerő eltűnésére.