Bernadett
0 °C
4 °C

Novemberben indul a T-Home nettévé

2006.10.18. 10:31
Hat városban november 6-tól megrendelhető a T-Online IP-tv szolgáltatása, a T-Home. Az előfizetők ingyen megkapják a vevőegységet, a mozizásért azonban fizetni kell.

A T-Online Magyarország bejelentette, hogy hazánkban elsőként november 6-tól megkezdi az IP televíziós szolgáltatást. A T-Home TV néven kereskedelmi forgalomba kerülő szolgáltatás számos újszerű tartalmi szolgáltatást biztosít, például onlájn videotékát, a digitális műsorfelvevő funkciót, elektronikus műsorújságot, a gyerekzárat, kép a képben funkciót, illetve megállítható, késleltethető és visszanézhető az adás. A szolgáltatások a televízió képernyőjén megjelenő, könnyen kezelhető, magyar nyelvű menürendszeren keresztül, az IP-tv vevőegység (set top box) segítségével, távirányító vezérlésével érhetők el.

Hat városban indul

A T-Home TV csomagot csak a T-Online adsl-előfizetői rendelhetik meg, amennyiben elég nagy sávszélességű a vonaluk - ezt már a megrendelés előtt bemérik. Az előfizetők ingyen kapnak egy digitális elosztót és egy IP-tv vevőegységet, amely azonban nem az övék, hanem a szolgáltatólé marad, ugyanúgy, mint általában az adsl modem. Plusz havi díjért plusz IP-tv vevőegység rendelhető, két egység kiszolgálásához azonban nagyobb sávszélességű vonal szükséges. A kereskedelmi bevezetés első két hónapjában (novemberben és decemberben) előfizetők a listaáraknál kedvezőbb havidíjért rendelhetik meg a szolgáltatást: egy éves hűségidőszak vállalása esetén az alapcsomagért 3490 forintot, a családi csomagért pedig 4990 forintot kell fizetni. Az HBO Pak és a HBO MaxPak akciós áron (1999 Ft, illetve 2999 Ft) rendelhetők meg a T-Home szolgáltatás indulásakor.

Ezen felül a T-Online 50 százalék díjkedvezményben is részesíti a T-Home csomagot választókat az egyszeri belépési díjból, amely így akciósan 7450 forint; a T-Online webboltjában történő megrendelésnél azonban 0 forint. A szolgáltató továbbá felajánlja, hogy az első három hónapban havonta két darab filmet ingyenesen kölcsönözhetnek a digitális videotékából.

A T-Home TV szolgáltatás a Magyar Telekom szolgáltatási területén belül, kezdetben hat városban (Budapest, Nyíregyháza, Debrecen, Székesfehérvár, Pécs és Zalaegerszeg) lesz elérhető a műszakilag alkalmas végpontokon. Az IPTV szolgáltatás lefedettsége a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2007-ben további területekkel bővül.

Hogyan működik?

Az IP-tv technológia lényege, hogy a műsor egy szélessávú adsl-elérésen, műsorelosztásra dedikált külön csatornán, MPEG4 kódolású IP jelfolyamként érkezik a tévékészülékre csatlakoztatott IP-tv vevőegységre. E készülék alakítja át az IP hálózaton érkező digitális jeleket hagyományos televíziókészüléken megjeleníthető műsorrá. Az előfizető a megszokott adsl-modem helyett egy többfunkciós, univerzális hálózati eszközt, úgynevezett digitális elosztót is kap. Az eszköz segítségével a csomaghoz tartozó IP-tv vevőegységen kívül egy vagy több számítógépet, egy újabb IP-tv vevőegységet, illetve két telefont is a hálózatra lehet csatlakoztatni. A tévénézéssel egy időben így az internetezni és telefonálni is lehet, és a tévézés nem befolyásolja az internet sebességét. A digitális elosztó beépített tűzfallal és wifi modullal is rendelkezik.