Ágnes
-5 °C
2 °C

Letöltéssel tüntetnek a T-Online ellen

2005.08.11. 01:09
Egy 2 gigabájtos fájl egyidejű letöltésére buzdítja a valodi.hu a T-Online-előfizetőket, hogy 'figyelmeztesse' az ötven ügyfelével szerződést bontó céget. A jogász szerint polgári jogi szempontból rendben van a dolog, és büntetőjogilag is alacsony az akció kockázata. A T-Online hallgat.

"Ne gondoljuk, hogy kötelesek vagyunk bármit lenyelni, mert úgysem lehet tenni semmit 'a hatalom' ellen. Ne gondolkodjunk úgy, hogy ha másvalakivel basznak ki, és nem pont velem, akkor az nem az én problémám" - írják felhívásukban a valodi.hu webmagazin készítői, akik péntekre tiltakozó akciót szerveznek a T-Online ellen. A szolgáltató a múlt héten ötven korlátlan letöltésre jogosult előfizetőjével közölte, hogy szerződést bont velük, mert túl sok adatot - az átlagos havi 4-8 helyett akár 170-540 gigabájtot - töltenek le a netről, és ezzel a T-Online szerint több milliós kárt okoznak a cégnek.

A valodi.hu készítői szájtjukon felszólítják a T-Online (a volt Axelero) előfizetőit, hogy augusztus 13-án éjszaka töltsenek le egy 2 gigabájtos fájlt, és így növeljék a szolgáltató adatforgalmát. "Ha sok ember nagyjából egyszerre elkezd vadul letölteni valamit, mindegy, mit, csak nagy legyen, azt észre fogják venni a statisztikáikban és nem fognak nagyon örülni neki" - írja a valodi.hu.

A tiltakozásképp letöltendő, figyelmeztetes.bin nevű fájl nem tartalmaz hasznos adatot, csak számokat, kiterjesztése pedig azért .bin, hogy ha valaki webes felületen próbálja letölteni, a böngésző ne akarja megnyitni, hanem azonnal ajánlja fel a letöltést.

"Nem a folyamatos szopatás a cél, hanem a figyelmeztetés" - írják a valodi.hu szerzői, akik ezért az akció végeztével, szombaton eltávolítják majd a fájlt az internetről. A közösségi szájt egyik alapítója, aki neve elhallgatását kérte, az Indexnek elmondta: a szerkesztők nem akarnak anarchiát, csak arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy "mindent nem lehet megcsinálni". Csütörtök reggel a valodi.hu a sok látogató miatt ideiglenesen elérhetetlenné vált, de nem sokkal később a fenntartók egy nagylelkű adományozónak hála duálprocesszoros szerverre költöztek át, és Webalizer statisztikaelemzővel figyelik a forgalmat.

Engedetlenség vagy támadás?

Bár a valodi.hu polgári engedetlenségnek nevezi, a tervezett akció technikailag akár öngyilkos DoS-támadásként is felfogható: ha egy szerverhez egyszerre sok kérés érkezik, elképzelhető, hogy a gép nem bírja a terhelést és összeomlik. Igaz, a DoS (denial of service, szolgáltatásmegtagadás)-típusú támadásokat általában büntetőakciók keretében hajtják végre a gonosz hekkerek, akik szoftveres eszközökkel, és nem kézimunkával dolgoznak, ráadásul ebben az esetben nem a szerverbénítás, hanem a látványos forgalomnövelés a cél.

"Ha a letöltéssel az összes magyar internetező, vagy azok egy jelentős részének hozzáférését zavarnák meg, mégpedig jelentős mértékben (nyilván az enyhe lassulás nem meríti ki a tényállást), vagy más, legalább országosan érezhető fennakadást okoznak, akkor felmerülhet bűncselekmény gyanúja" - nyilatkozta az Indexnek dr. Szilágyi Károly jogász, a jogiforum.hu szakportál főszerkesztője. Szilágyi szerint elképzelhető, hogy büntetőjogi szempontból a szervezők és a résztvevők is felelősségre vonhatóak lesznek mint felbujtók, illetve tettesek, kérdés azonban, hogy a Btk. közérdekű üzem működésének megzavarására vonatkozó tényállása ráhúzható lenne-e az akcióra.

Büntetőjogi szempontból alacsony a jogi kockázat, mondta Szilágyi, polgári jogi szempontból pedig biztonságos az akció, "hiszen a szervező csak arra szólítja fel a polgárokat, hogy egyébként teljesen szerződésszerű tevékenységet folytassanak, vagyis adatot töltsenek le. Ez még akkor is igaz, ha a szervező tudja, hogy ezzel anyagi és technikai értelemben a szokásosnál nagyobb terhet ró a szolgáltatóra."

A T-Online hallgat

Lenhardt Anita, a T-Online sajtósa szerda délután nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, mondván, a cég sajtóközleményeiben már mindent elmondott az ötven felhasználót érintő szerződésbontásról, amit akart.

Az Indexhez hétfő délután eljuttatott e-mailben az áll, hogy a többi ügyfél érdekei sérülnének, ha a cég hagyná tovább töltögetni az "extrém adatforgalmat bonyolító" ötven ügyfelet. Simó György, a T-Online vezérigazgatója korábban azt mondta, több milliós veszteséget okoznak a cégnek a nagyletöltők. Az Index számításai szerint az ötven nagyfogyasztó ügyfél egy év alatt 7,8-22,8 millió forint veszteséget okoz, de ez elhanyagolható a szolgáltató kétszázezer ügyfelétől származó bevételhez képest: a cég tavaly - még Axeleróként - húszmilliárd forintot termelt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!