Az internet fontosabb, mint a televízió

2000.08.23. 12:02
Az amerikai internet-felhasználók számára a világháló fontosabb információforrás, mint a televízió vagy a rádió. Erre az eredményre jutott a Los Angelesi székhelyű Kalifornia egyetem (UCLA) most nyilvánosságra hozott felmérése.
Az online polgárok több mint kétharmada (67,3 százalék) a világméretű számítógépes hálózatot ,,fontos" vagy ,,nagyon fontos" információforrásnak tartja. A hagyományos elektronikus média gyengébben szerepelt: a televízió mindössze 53,1 százalékot, a rádió pedig 46,8 százalékot kapott.

Az amerikai internet-felhasználók számára a világháló fontosabb információforrás, mint a televízió vagy a rádió
,,Az a tény, hogy a szörfölő amerikaiak az internetet fontos információforrásnak tartják - annak ellenére, hogy a web magánszemélyek számára csak néhány év óta hozzáférhető - azt mutatja, hogy ezt a technológia megváltoztatja a politikai folyamatokat, és szélesíti a választók ismereteit" - jelentette ki Jeffrey Cole, az UCLA kommunikációs kutatóközpontjának igazgatója, utalva az országot foglalkoztató egyik legfontosabb eseményre, az USA elnökválasztási kampányára.

A hagyományos információforrásokat azonban még korai volna leírni. A felmérésben ugyanis a webnél is jobb eredményt értek el a könyvek (73,1 százalék), és az újságok (69,3 százalék). Aki pedig nem használja az internetet, a fontossági sorrendet teljesen másképp állítja fel. Csak minden negyedik offline polgár tarja fontos médiumnak az internetet, a legfontosabbak pedig szerintük is a könyvek és az újságok.

Az interneten szerzett információk valóságtartalmát azonban még a háló mellett elkötelezett felhasználók is óvatosan kezelik. Így például csak minden második amerikai szörfölő gondolja azt, hogy hihető a weben kapott információ nagy része, az offline polgárok körében ez az arány még alacsonyabb, alig 30 százalék. Az internetezők 37,7 százaléka mindenesetre abból indul ki, hogy körülbelül a felét el lehet hinni annak az anyagnak, amit a weben eddig felhalmoztak.  • Hírek
  • Hírek