Csalódást okozott az internetes tudósítás

2000.08.11. 10:00
A forradalom nem következett be. Az internetes közvetítéstől azt várták, hogy olyan radikálisan változtassa meg az amerikai elnökválasztási küzdelem egyik legfontosabb pillanatát, a republikánusok jelöltválasztó kongresszusát, mint azt 50 évvel ezelőtt a televízió tette. Ehhez képest az előre meghirdetett online tudósítás csalódást okozott. Az interneten közvetített ujjnyi videoképek szétestek, a hálózat gyakran összeomlott. Ugyanígy hiányzott a gyorsaság és az aktualitás. Még a republikánusok hivatalos weboldala is átaludta a pártkongresszus megnyitóját.
Az előzetes tervekben a virtuális látogatókat megörvendeztető 360 fokos webkamera-képekről volt szó, amelyet a Pseudo.com szolgáltat majd. De az első napon a látogatók gyakran képtelenek voltak a képernyőjükre bűvészkedni a képeket. Ezen kívül több segédprogramot kellett a gépre telepíteni, míg a lejátszó jól-rosszul el nem kezdte a munkát.

Előkészületek a demokrata kongresszus helyszínén
Nagy tervek - szegényes megvalósítás
A webkamerák képét az egérrel könnyedén lehetett irányítani, de a látvány minősége sokban a holdraszállás tévéközvetítésére emlékeztetett. A felvételek kis méretűek és sötétek voltak, emberek pedig alig akartak megjelenni rajta. Ezen kívül semmilyen hang nem jött át a kongresszus helyszínéről.

A delegáltak világhálón élőben közvetített beszédeit sem dolgozták fel meggyőzően, de az legalább azt az előnyükre lehetett írni, hogy a tévécsatornák által a közvetítésből kivágott szónokokat is meg lehetett hallgatni.

Az online tudósítás javára írható ezen felül, hogy a beszédek szövegét valóban gyorsan kitették a webre. A site csevegőszobáinak viszont mérsékelt volt a látogatottsága. Hasonlóképpen kevés visszhangot kapott a speakout.com vitafórum által szervezett élő közvélemény-kutatás a kongresszusi beszédekről. Az USA Today napilap adatai szerint a pártkongresszus második napjának végéig csak 546 válasz érkezett a körkérdésre.

Nagy problémát jelentett a számos weboldal számára a tartalom folyamatos frissítése. Bár ez alkalommal majdnem ezer online újságíró dolgozott a republikánus pártnapon, az oldalakra feldobott szövegek csak a korábbi híreket szajkózták. Így állhatott még a pártkongresszus kezdete után órákkal is a republikánusok weboldalán, hogy "a gyűlés előtt néhány nappal" gőzerővel folynak az előkészületek.

A híroldalak egyébként ugyanazzal a problémával küszködtek, mint a tévéadók: a kongresszusról csak kevés érdekfeszítő eseményről lehetett beszámolni, hiszen minden fontos dolog, mint például az elnökjelölt személyének kiválasztása, már jóval korábban eldőlt.

Az NBC, ABC és CBS ebben az évben is a nézettség jelentős visszaesését regisztrálta. Pedig a republikánus konvencióról szóló napi beszámolóikat lerövidítették, és alig fél-egy órás összefoglalókat adtak. A politika iránt érdeklődők a fizetős kábelcsatornákon részletesebb képet kaptak az eseményekről. A republikánus választási kongresszus első napját egyébként az USA polgárai közül példátlanul kevesen nézték televízión: a nézettség a nemzeti adókon 6-8 százalék között lehetett. 1992-ben még 20 százalék feletti nézettséget regisztráltak.

A demokraták az augusztus közepén kezdődő pártnapjukon mindent jobban szeretnének csinálni. Bejelentették, hogy a helyszínről 10 darab 360 fokos webkamera ad majd képet.  • Tippek
  • Babaváró hitel