Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csalódást okozott az internetes tudósítás

2000.08.11. 10:00
A forradalom nem következett be. Az internetes közvetítéstől azt várták, hogy olyan radikálisan változtassa meg az amerikai elnökválasztási küzdelem egyik legfontosabb pillanatát, a republikánusok jelöltválasztó kongresszusát, mint azt 50 évvel ezelőtt a televízió tette. Ehhez képest az előre meghirdetett online tudósítás csalódást okozott. Az interneten közvetített ujjnyi videoképek szétestek, a hálózat gyakran összeomlott. Ugyanígy hiányzott a gyorsaság és az aktualitás. Még a republikánusok hivatalos weboldala is átaludta a pártkongresszus megnyitóját.
Az előzetes tervekben a virtuális látogatókat megörvendeztető 360 fokos webkamera-képekről volt szó, amelyet a Pseudo.com szolgáltat majd. De az első napon a látogatók gyakran képtelenek voltak a képernyőjükre bűvészkedni a képeket. Ezen kívül több segédprogramot kellett a gépre telepíteni, míg a lejátszó jól-rosszul el nem kezdte a munkát.

Előkészületek a demokrata kongresszus helyszínén
Nagy tervek - szegényes megvalósítás
A webkamerák képét az egérrel könnyedén lehetett irányítani, de a látvány minősége sokban a holdraszállás tévéközvetítésére emlékeztetett. A felvételek kis méretűek és sötétek voltak, emberek pedig alig akartak megjelenni rajta. Ezen kívül semmilyen hang nem jött át a kongresszus helyszínéről.

A delegáltak világhálón élőben közvetített beszédeit sem dolgozták fel meggyőzően, de az legalább azt az előnyükre lehetett írni, hogy a tévécsatornák által a közvetítésből kivágott szónokokat is meg lehetett hallgatni.

Az online tudósítás javára írható ezen felül, hogy a beszédek szövegét valóban gyorsan kitették a webre. A site csevegőszobáinak viszont mérsékelt volt a látogatottsága. Hasonlóképpen kevés visszhangot kapott a speakout.com vitafórum által szervezett élő közvélemény-kutatás a kongresszusi beszédekről. Az USA Today napilap adatai szerint a pártkongresszus második napjának végéig csak 546 válasz érkezett a körkérdésre.

Nagy problémát jelentett a számos weboldal számára a tartalom folyamatos frissítése. Bár ez alkalommal majdnem ezer online újságíró dolgozott a republikánus pártnapon, az oldalakra feldobott szövegek csak a korábbi híreket szajkózták. Így állhatott még a pártkongresszus kezdete után órákkal is a republikánusok weboldalán, hogy "a gyűlés előtt néhány nappal" gőzerővel folynak az előkészületek.

A híroldalak egyébként ugyanazzal a problémával küszködtek, mint a tévéadók: a kongresszusról csak kevés érdekfeszítő eseményről lehetett beszámolni, hiszen minden fontos dolog, mint például az elnökjelölt személyének kiválasztása, már jóval korábban eldőlt.

Az NBC, ABC és CBS ebben az évben is a nézettség jelentős visszaesését regisztrálta. Pedig a republikánus konvencióról szóló napi beszámolóikat lerövidítették, és alig fél-egy órás összefoglalókat adtak. A politika iránt érdeklődők a fizetős kábelcsatornákon részletesebb képet kaptak az eseményekről. A republikánus választási kongresszus első napját egyébként az USA polgárai közül példátlanul kevesen nézték televízión: a nézettség a nemzeti adókon 6-8 százalék között lehetett. 1992-ben még 20 százalék feletti nézettséget regisztráltak.

A demokraták az augusztus közepén kezdődő pártnapjukon mindent jobban szeretnének csinálni. Bejelentették, hogy a helyszínről 10 darab 360 fokos webkamera ad majd képet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?