Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

UPC a spájzban

2001.01.08. 11:36
A UPC Magyarország idén kezdi meg szolgáltatását Gyöngyösön, de a kábelrendszer jelentős részét már szépen kiépítették az ügyes, esetenként ügyetlen alvállalkozók. A gond akkor kezdődik, ha a vezeték már házon belül van: a felügyelet nélkül hagyott munkások mindent szétberhelnek. Legjobban az alternatív lehetőségek teljes hiánya dühíti a lakosokat.
Gyöngyösön az elmúlt évek a kábeltévézés révületében teltek, több szolgáltató is megjelent, majd eltűnt a színről, a legendák szerint egész kis háború folyt köztük, kábelek szakadtak, jelerősítők tűntek el. Kezdetben jó dolognak tűnt az egyeduralkodó UPC feltűnése, amely a korábbi társaságokat felvásárolta, előfizetőiket átvette. Mégis többen mindezt inkább kényszernek, mintsem a multi által nyújtott biztos és egységes szolgáltatás garanciájának tekintik.

Kötésminta

A UPC ugyanis jön, beköt, majd szerződést köt, jobb esetben. Az átfutási idő miatt van, aki hetekig is élvezheti az ingyen HBO-t és egyebeket, beleértve a felnőtteknek szóló csatornákat is. A szerződéskötés időpontját előre egyeztetik, de amennyiben ez nem sikerül, a jelszolgáltatást az újabb időpontegyeztetésre tett kísérlet nélkül megszüntetik.

"Behozták a kábelt a lakásba."
A UPC eljárásának másik furcsasága a kábel lakásba vezetése: a felügyelet nélkül dolgozó munkások mindent szétberhelnek. A brigád távozása után a falakon óriási lukak tátognak, a vakolat több helyen lepergett, a vezetéket a gázcsövek mentén vezették el, sőt egy helyen a lépcsőházi létrát úgy belenyomták a falba, hogy egy szekrényben jött ki, a télikabátok között.

A lakosoknak nem sok választásuk marad, hiszen ha nem szeretnék a UPC-t igénybe venni, akkor kénytelenek saját antennát beszerezni, ami a kékesi adó közelsége miatt talán nem is akkora tragédia. A 400 forintos szociális csomag elvben a kispénzűeket célozza meg, az egyetlen baj vele, hogy biztosan elvágja a kisnyugdíjasokat hőn áhított szappanopera-adagjuktól, hiszen a kereskedelmi televíziókat csak a következő, már 2010 forintos csomag tartalmazza.

Panaszáradat

Mit tehet ilyenkor az, aki sértve érzi jogait, aki szerint a cég visszaél monopolhelyzetével? Fórumot keresvén a Gyöngyösi Városi Televízióhoz fordul, ahonnan állítása szerint rövid úton elküldték, a recepciónál nem jutott tovább. "Összefonódás van, kisváros ez, a UPC bevette szépen a helyi médiát" - állítja a panaszos. "Nincs más hátra, aki nem tudja vagy nem akarja megfizetni a UPC-t, annak egyszerűen nem lesz TV-je, és passz" - mondja egy másik felháborodott elő-nem-fizető.

A legendáriumba sok minden beletartozik, többek között a tetőn található magánantennák megmagyarázhatatlan eltűnései. Persze amikor neveket szeretnék kérni, vagy netán konkrétumokat megtudni, általában hallgatás a válasz. Név nélkül azonban mindenki beszédesebb, egyesek tudni vélik, hogy mások a régi antennák, erősítődobozok felvásárlásával foglalkoznak, és elképzelhető, hogy később kisebb kábelrendszereket építenek ki.

Egy elégedett ügyfél

"Behozták a kábelt a lakásba" - mondja Várady Iván, az UPC elégedett ügyfele. Problémái csupán technikai dolgokkal akadtak, a takaros lakás látványa meggyőzött arról, van ahol normálisan hozták be a vezetéket. "Oda kellett figyelni, ahol hagyták, hogy a melósok azt tegyenek, amit akarnak, ott úgy is néz ki a kábel, nem vesződtek vele sokat." A mások által felhánytorgatott sérelmeket is elhárította, mondván, ha jön egy UPC-s ügynök szerződést kötni, ő már írja is alá, habár nem maradéktalanul elégedett: egyes csatornák olyan közel kerültek egymáshoz, hogy szemmel látható az interferencia, itt-ott a hang sem tökéletes.

A fő gond, hogy VHF1-ről szinte minden átkerült UHF-re, és ott is körültekintő alapossággal lőtték körbe az elvben a videó számára fenntartott csatornát. "Kevés technikai felkészültséggel a problémák kiküszöbölhetőek, persze nem ártott volna, ha erről a UPC előre tájékoztat" - vélekedik Várady.

Értetlenek

A Gyöngyösi TV igazgatója, Dr. Orbán Zoltán szerint semmiféle bejelentés, panasz nem érkezett hozzájuk a kábelfektetéssel kapcsolatban. A dolgot azért is furcsállja, mert a recepciósnak nincs joga mérlegelni, ha valaki megkeresi a televíziót, így senkit sem küldhet el. Ez esetben nyilván félreértés történt, amit a televízió bármikor szívesen orvosol: a televízió hírműsora is foglalkozott a szolgáltatóval, amikor az a kábelfektetés miatt feltúrta a várost. Állítása szerint a városi televíziónak semmilyen kapcsolata nincs a UPC-vel, azon kívül hogy a kábeltévé-társaság terjeszti a helyi televízió műsorát is.

Elérhetetlenek

A UPC vezetőit sajnos nem sikerült elérni, továbbá a sávokkal és frekvenciákkal kapcsolatban sem kaptam felvilágosítást, mert a technikai vezető is házon kívül tartózkodott.