Móric
14 °C
15 °C

Telefonálás helyett online közúti információs rendszer

2000.11.02. 18:02
A hátrányos helyzetűeket segítő szervezetek számára internetes információs rendszert épített ki a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium (KöViM) pályázatának nyerteseként az Állami Közúti Műszaki és Információs Közhasznú Társaság (ÁKMI).
Tavaly novemberben a KöViM támogatási pályázatot írt ki a hírközlési célú fejlesztések csoportjában. Az ÁKMI a "Távközlési ill. informatikai szolgáltatások a mozgáskorlátozottak támogatása" fejezetben nyújtott be pályázatot. Ennek célja az volt, hogy a magyarországi közúthálózatról létrejövő információs bázis közvetlenül elérhető legyen a mozgáskorlátozottakat és hátrányos helyzetűeket ellátó, segítő és szállító szervezetek számára.

A Kuncsorba és a 46. számú főút közötti bekötőút a belvíz levonulása után
Az 'Útinform az interneten' címmel csütörtökön bemutatott rendszer 8 millió forintos költséggel jött létre. Az Útinformban már meglévő adatbázisból egy új, másodlagos adatbázist fejlesztettek ki, amely a pályázati kiírásban támogatott szervezeteknél az útvonaltervezésekben jelenthet segítséget - mondta el Tímár József, az ÁKMI Kht. ügyvezető igazgatója.

A pályázat során létrehozott internetes alapú információs adatbázishoz kezdetben a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelő Intézete, a Mozgássérültek Állami Intézete, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt diszpécserei férhetnek hozzá. A közutas szakmából a KöViM közúti vezetői, a helyi információkat biztosító közútkezelő Kht-k és az autópálya kezelő társaságok rendelkeznek belépési jogosultsággal.

Az európai szabvány szerinti, RDS-TMC felépítésű rendszer úgynevezett statikus információkat tartalmaz, vagyis a hirtelen keletkező közúti akadályokat (például torlódásos balesetek miatt) nem tartalmazza. Ezzel szemben a helyi közútkezelőségektől származó információkat néhány percen belül elérhetővé teszik táblázatos, illetve térképes formában. A napi útjavítási információk reggel 8 órára felkerülnek a rendszerbe, a nagyobb munkálatokról pedig egy héttel azok kezdete előtt értesítést adnak.

Ugyanígy adatbázis tartalmazza az őszi-téli időszak kritikus időjárási információit, az útviszonyokat, csapadékmennyiséget, szélirányt és -erősséget. A szolgáltatás felhasználói közvetlenül hozzájutnak a teljes adatbázishoz, megszűnik a mostani telefonálgatás. Időponttól függetlenül bármikor hozzáférnek az interneten biztosított információkhoz, mert az adatbázis -részben automatikusan - folyamatosan frissül.

A tervek között szerepel a felhasználói kör szélesítése az áru- és személyfuvarozásban érdekelt szervezetekkel, a médiával és az üzemanyag-forgalmazókkal - mondta Tímár József. Elképzelhető, hogy autópálya-pihenőkben terminálok létesülnek, ahol a további útvonalról információkat lehet lekérni. Egyelőre vizsgálják az EU-országokban működő hasonló szolgáltatásokat, hogy előfizetői rendszerben vagy ingyenes formában volna-e jobb bővíteni a felhasználók körét. Várhatóan erre a jövő év első felében kerül sor.