Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Telefonálás helyett online közúti információs rendszer

2000.11.02. 18:02
A hátrányos helyzetűeket segítő szervezetek számára internetes információs rendszert épített ki a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium (KöViM) pályázatának nyerteseként az Állami Közúti Műszaki és Információs Közhasznú Társaság (ÁKMI).
Tavaly novemberben a KöViM támogatási pályázatot írt ki a hírközlési célú fejlesztések csoportjában. Az ÁKMI a "Távközlési ill. informatikai szolgáltatások a mozgáskorlátozottak támogatása" fejezetben nyújtott be pályázatot. Ennek célja az volt, hogy a magyarországi közúthálózatról létrejövő információs bázis közvetlenül elérhető legyen a mozgáskorlátozottakat és hátrányos helyzetűeket ellátó, segítő és szállító szervezetek számára.

A Kuncsorba és a 46. számú főút közötti bekötőút a belvíz levonulása után
Az 'Útinform az interneten' címmel csütörtökön bemutatott rendszer 8 millió forintos költséggel jött létre. Az Útinformban már meglévő adatbázisból egy új, másodlagos adatbázist fejlesztettek ki, amely a pályázati kiírásban támogatott szervezeteknél az útvonaltervezésekben jelenthet segítséget - mondta el Tímár József, az ÁKMI Kht. ügyvezető igazgatója.

A pályázat során létrehozott internetes alapú információs adatbázishoz kezdetben a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelő Intézete, a Mozgássérültek Állami Intézete, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt diszpécserei férhetnek hozzá. A közutas szakmából a KöViM közúti vezetői, a helyi információkat biztosító közútkezelő Kht-k és az autópálya kezelő társaságok rendelkeznek belépési jogosultsággal.

Az európai szabvány szerinti, RDS-TMC felépítésű rendszer úgynevezett statikus információkat tartalmaz, vagyis a hirtelen keletkező közúti akadályokat (például torlódásos balesetek miatt) nem tartalmazza. Ezzel szemben a helyi közútkezelőségektől származó információkat néhány percen belül elérhetővé teszik táblázatos, illetve térképes formában. A napi útjavítási információk reggel 8 órára felkerülnek a rendszerbe, a nagyobb munkálatokról pedig egy héttel azok kezdete előtt értesítést adnak.

Ugyanígy adatbázis tartalmazza az őszi-téli időszak kritikus időjárási információit, az útviszonyokat, csapadékmennyiséget, szélirányt és -erősséget. A szolgáltatás felhasználói közvetlenül hozzájutnak a teljes adatbázishoz, megszűnik a mostani telefonálgatás. Időponttól függetlenül bármikor hozzáférnek az interneten biztosított információkhoz, mert az adatbázis -részben automatikusan - folyamatosan frissül.

A tervek között szerepel a felhasználói kör szélesítése az áru- és személyfuvarozásban érdekelt szervezetekkel, a médiával és az üzemanyag-forgalmazókkal - mondta Tímár József. Elképzelhető, hogy autópálya-pihenőkben terminálok létesülnek, ahol a további útvonalról információkat lehet lekérni. Egyelőre vizsgálják az EU-országokban működő hasonló szolgáltatásokat, hogy előfizetői rendszerben vagy ingyenes formában volna-e jobb bővíteni a felhasználók körét. Várhatóan erre a jövő év első felében kerül sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?