Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Leáll a netes világrádió

2004.09.01. 17:05
Három és fél év után beszünteti működését a Magyar Internet Világrádió és VilágTV, finanszírozási gondokra hivatkozva. A cég az In-Forrás Kht. megszűntével már nem jutott állami pénzekhez, így az utóbbi időben folyamatos anyagi gondokkal küzdött.
"Sajnos a hallgatóink, nézőink döntõ többségétől, valamint a partner rádió- és televízióadóktól kapott támogatások alacsony szintje nem teszi lehetővé, hogy szolgáltatásunkat folytassuk" - áll a Magyar Internet Világrádió és VilágTV honlapján. A szolgáltatás szeptember elsején fejezte be végleg a működését.

Az adásokat már július elsején leállították, írta akkor a Kreatív Online, így a negyven magyarországi és határon túli magyar nyelvű rádióadó műsora helyett már csak néhányat lehetett hallgatni az utóbbi két hónapban. A közszolgálati adókon kívül csak az InfoRádió, a Folkrádió és a Juventus Rádió maradt csak a kínálatban. A tévék közül a Duna TV-t, a Hír TV-t, a Magyar ATV-t és a Zenith Televíziót lehetett a rendszerben fogni.

Újszerű rendszer

A Világrádió tesztüzeme 2001 márciusában indult, majd júniusban kezdődött el az éles adás. A Magyar Internet Világportál Kft. (Mavip) által üzemeltetett hálózat deklarált célja az volt, hogy elősegítse a hazai és a világban szétszórtan élő magyar hallgatók szórakoztatását és hiteles tájékoztatását. Minden magyar nyelvű rádió csatlakozhatott a hálózathoz, az egyetlen feltétel az volt, hogy csak törvénybe nem ütköző tartalmat adhatnak. A Világrádió újszerű adatátviteli rendszerével is érdeklődésre tarthatott számot.

Az amerikai ChainCast Networks fejlesztőcéggel közösen kidolgozott ChainCast átviteli eljárás forradalmi újítása volt, hogy a hallgató számítógépe az éppen vett adást visszatükrözte az internetre. Így a távolabbi hallgatók láncszerűen, jóformán egymás gépén keresztül kapták az adást, ami modemes kapcsolaton is biztonságosan volt fogható, ráadásul a rádióadó szerverét nem terhelte minden egyes hallgató. A ChainCastot egyébként az a Király József, több magyarországi, szingapúri és szilícium-völgyi vállalkozás tulajdonosa alapította, aki a Magyar Internet Világportál Kft. (Mavip) vezető tisztségviselője és tulajdonosa is.

Megszűnt a támogatás

A Világrádión, illetve a VilágTV-n korábban fogható adóknak a Mavip felajánlja, hogy amennyiben az internetes adásuk költségeihez rádióadók esetében havi 275 dollárral, televízióadók esetében havi 375 dollárral hozzá tudnak járulni, segít megoldani, hogy internetes adásuk a honlapjukról továbbra is fogható legyen.

A vállalkozás korábban állami pénzekből tartotta fenn magát, 2001 végén a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó In-Forrás XXI. Kht.-től kért 150 millió forint támogatást, amit meg is kapott. Tavaly azonban politikai viharok közepette megszűnt az In-Forrás, így a támogatás is. A cég ezért úgy döntött, hogy nyolc dolláros előfizetői díjat szed, de ezt mindössze 262 hallgató fizette be, így kevesebb mint egy hónap elteltével újra ingyenessé vált a szolgáltatás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!