Valér
4 °C
8 °C

Új technológiát használ a VilágRádió

2001.06.22. 17:28
Megkezdte hivatalos működését a Magyar Internet VilágRádió Hálózat, amely a weben sugárzó magyar adókat kívánja összefogni. Az ingyenesen letölthető szoftverrel pillanatnyilag 13 adás fogható, de 40 további adóval folynak tárgyalások. A Mindmaker Kft. saját forrásaiból finanszírozza a referenciamunkának szánt hálózat működését.
A VilágRádió által használt átviteli eljárás nem a Real Audio vagy a streaming MP3 - mondta el az Indexnek Kerekes Gábor, a Mindmaker Kft. termékfejlesztési vezetője. Az amerikai ChainCast Networks fejlesztőcéggel közösen kidolgozott ChainCast átviteli eljárás forradalmi újítása, hogy a hallgató számítógépe az éppen vett adást visszatükrözi az internetre. Így a távolabbi hallgatók láncszerűen, jóformán egymás gépén keresztül tükrözve kapják az adást.

Gyenge, modemes kapcsolaton is biztonságosan fogható

Ezzel a megoldással elérhető, hogy a rádióadó szerverét nem terheli minden egyes hallgató. A felhasználók között az adás megosztását a hálózat központi szervere végzi. Ide jelentkezik be minden kliensprogram. A kívánt adó programja gyakorlatilag folyamatosan a legjobb minőségben érkezik.

A VilágRádió vevőkészülék

Jelenleg a 22 Hz 16 bites mono hang a hálózat által támogatott formátum, ami gyakorlatilag 10 kbit sávszélességet foglal el. Ezt a leggyengébb modemes kapcsolattal is biztonságosan lehet tartani. Az adás a valós időhöz képest körülbelül 50 másodperces késéssel érkezik, de ennek segítségével a Real Audio átvitelnél jelentkező recsegések és kihagyások teljesen elmaradnak. A buffer beiktatására azért is szükség van, hogy a közvetítő szerverek közötti váltás zökkenőmentesen történhessen - mondta el Kerekes Gábor.

Nem az adófizetők pénzéből finanszírozták

A Mindmaker a VilágRádió Hálózat kiépítését saját erőforrásaiból finanszírozta, ehhez különböző magyar szervezetek és a MeH erkölcsi támogatását tudhatták maguk mögött. A sikeres hálózat a ChainCast átviteli eljárás kereskedelmi változatának referenciája lehet.

A Mindmaker cégcsoport
A Mindmaker cégcsoportnak jelenleg 170 alkalmazottja van világszerte. A cég központja a Szilicium-völgyben van, ezenkívül hét leányvállalata működik. Kettő Magyarországon, kettő Szingapúrban és három Nagy-Britanniában. A magyarországi Mindmaker Kft. tevékenysége a mesterséges intelligencia (AI) számítógépes segédprogramokban való alkalmazására fókuszál. A Szingapúri Cygron Pte. Ltd. alá tartozik a másik magyarországi leányvállalat, a Cygron Kft., amely az AI-vel kapcsolatos ismereteit adatkutatás,-feldolgozás (data-mining) és döntéselőkészítő technológiák fejlesztése során alkalmazza. A Mindmaker ügyfelei és fejlesztő partnerei közé tartozik a Creative Technology Ltd., a Lernout & Hauspie Speech Products N.V., illetve a Lycos Asia. Forrás: Mindmaker.

Bár a lejátszót integrálhatták volna böngészőbe is, a koncepció része volt, hogy külön szoftvert fejlesszenek a rádióadások vételére. Jelenleg a Windows 32 bites verzióin (95/95/ME/NT4/2K/XP) futtatható verzió tölthető le, de tervben van a Macintosh és Linux alatt futó változat elkészítése is.

A szoftverbe a felhasználó nem vehet fel újabb adókat, de amint a ChainCast formátumban újabb magyar nyelvű adó kezd a weben sugározni, az a választható adók listájában azonnal meg fog jelenni. Pillanatnyilag 13 adás fogható, de 40 további adóval folynak tárgyalások. A hálózathoz csatlakozás a rádiók számára is ingyenes, csak a minimálisan szükséges, 50 felhasználót kiszolgáló sávszélességet és a szerverszoftvert futtató gépet kell biztosítaniuk.

Minden magyar nyelvű adó csatlakozhat

A Magyar Internet VilágRádió Hálózat deklarált célja, hogy elősegítse a hazai és a világban szétszórtan élő magyar hallgatók szórakoztatását és hiteles tájékoztatását. Minden magyar nyelvű rádió csatlakozhat a hálózathoz, az egyetlen feltétel, hogy csak jogba nem ütköző tartalmat adhatnak.

A hallgatók a Magyar Internet VilágRádió Hálózat honlapját a lejátszóról egyetlen gombnyomással elérhetik, és a virtuális rádiókészüléken keresztül egyéb információt és szolgáltatásokat is kaphatnak.

A március óta tartó tesztidőszak alatt 10 ezren töltötték le az adások vételét biztosító szoftvert. A hálózat hivatalos elindulása után 24 órán belül újabb 2500 letöltést regisztráltak.