Dömötör
-1 °C
14 °C

Virtuális Föld a Microsofttól

2005.07.26. 10:30
Műholdfelvételeket kombinál helyi kereséssel az MSN Virtual Earth, de csak az amerikai térképei részletesek.

Már régóta vannak műholdas felvételek meg térképek az MSN portálon, de eddig csak a település megadásával lehet helyi keresést indítani. A most bemutatott Virtual Earth annyiban más, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak a térképek: az utcaszintű térképeken böngészve lehet pizzériát vagy kocsmát keresni. Gyakorlatilag megcsinálták azt, amit a konkurens Google Earth is tud.

Közös helyek

A Virtual Earth interfészén ugyanúgy van manuális keresés, mint az MSN portálon, és a keresett hely beírásával könnyebben megtalálhatóak a kisebb települések, mint a térkép bamba böngészésével. A számozott találatok megjelennek a térképen, a részletes leírások pedig az ablak bal oldalán rögzített ablakba kerülnek. A találatok elmenthetők, továbbküldhetők emailben, fellőhetők MSN Spaces típusú blogokra, illetve rájuk kattintva további részletes információkat lehet előbuherálni. A permalink nevű gomba bökve az aktuális kép - minden egyes feljegyzett találattal - lementhető a könyvjelzők közé.

Utcaneveket, fontos helyeket, meg az egyirányú utcák kötelező haladási irányát is mutatja a térkép. A "locate me" funkció a megkeresi a júzer tartózkodási helyét, a külön letölthető Location Finder nevű segédprogram pedig tovább pontosít a júzer által használt wifi elérési pont alapján.

Fejlődési pálya

Fejlesztőknek is ad eszközöket az MSN, ezekkel bárki létrehozhatja saját Virtual Earth térképét. A Virtual Earth bétájában messze nincs annyi extra funkció, mint a Google Earth szoftveres kliensben, a Microsoft ugyanakkor azt ígéri, hogy az idén megjelenő következő bétaváltozatban már lesz madárperspektíva nézet, azaz a városok negyvenöt fokos szögben is láthatóak lesznek.