Erzsébet
1 °C
4 °C

Versenyben olcsóbb a szélessáv

2007.02.01. 11:30

Érdemes kicsit leporolni az emlékeket, mert már én is majdnem elfelejtettem: hét évvel ezelőtt még havi húszezer forintba került a 384 kilobites adsl-vonal, ami ráadásul erősen forgalomkorlátos volt, hiszen csak havi 40 órát lehetett internetezni ennyiért. Aki háromnegyed megabitből akart gazdálkodni, annak már 200 ezer forintot kellett fizetnie havonta. Három évvel ezelőtt 12-14 ezerből jött ki a fél megabit. Mostanság viszont már hatezer forintért hozzá lehet jutni egy megabithez, a másodpercenkénti egy bit ára tehát 44-szer ennyibe került 2000-ben, 4-szer ennyibe 2004-ben. Végre történik valami.

384 kilobit, az a világ fejlettebb részein nem is szélessáv, legfeljebb valami egydimenziós csík
Pár évvel ezelőtt még viszonylag egyszerű helyzetben voltunk mi, techújságírók. Ha nem volt téma, bele lehetett rúgni a Magyar Telekomba. Merthogy a cég irreálisan drágán adta szolgáltatásokat, ráadásul a sok pénzért cserébe alig kaptunk valamit. 384 kilobit, az a világ fejlettebb részein nem is szélessáv, legfeljebb valami egydimenziós csík, mondtuk, és igazunk volt.

Az akkor még Matáv néven futó kellemetlen multi azzal védekezett, hogy a magyar piac kicsi és szegény, ezért kell a nyugatihoz képest többszörös áron adni a csomagokat. Pénzügyileg persze érthető a levezetés, szegényebb lakosság kevesebb előfizetőt jelent, így a kevesekkel kell megfizettetni a fejlesztés költségeit, de józan paraszti ésszel nézve az üzenet a következő volt: azért fizettek sokat, mert rohadt csórók vagytok.

A legnagyobb baj nyílván az volt, hogy valódi verseny nem alakult ki. Akárhol fizettünk elő, a Matáv adta a vonalat, függetlenül az internetszolgáltatótól a multi határozta meg a sávszélességet, és nagyrészt az árat is. Érthető, hogy nem ígért maga alá a részvénytársaság.

Szépen-lassan mégis eljutottunk az 580 ezer adsl-előfizetőig, szélessávú kapcsolata meg már közel 900 ezer ügyfélnek van. Közben más is történt: a sebesség elfogadható lett, meg az árak is. Ehhez viszont szükség volt olyan versenytársakra is, akik árcsökkentésbe tudják hajszolni az óriást.

A UPC pont ilyen cég. Mára már kétszázezres internet-előfizetői kört tudhat magának a vállalat, pedig kevesebb helyen érhető el a társaság szolgáltatása, mint a Magyar Telekomé. A közös halmazba került területeken talán még jobban is áll a kábelszolgáltató, mint telefonos konkurense, erre meg muszáj lépni. Országosan, mert az meg mégis hülyén venné ki magát, ha az MT csak a versengő városokban adná olcsóbban a gyorsabb csomagokat.

Az előző rendszer utálatos öröksége, hogy csak másfél-két évtized után oldódik sok területen a monopolhelyzet.
Persze a UPC ugyanolyan profitéhes cég, mint a Magyar Telekom, mert egy vállalatnak ez a dolga, a történet pozitív szereplője így nem a kábelszolgáltató, hanem maga a verseny. Ha nem csak egyetlen résztvevő van a piacon, akkor az árak csökkennek, a szolgáltatások minősége meg javul, mert nincs más út. Az előző rendszer utálatos öröksége, hogy csak másfél-két évtized után oldódik sok területen a monopolhelyzet.

Az internetszolgáltatásoknál végre változik valami. Pár nappal a Magyar Telekom sávszéleség-bővítése után a UPC is lépett. Március elsejétől a csomagok akár ötszörös gyorsuláson fognak átesni, ráadásul eltörlik a forgalmi korlátozást is, így a kábelszolgáltató újra versenyképes, sőt, ráígér a telefonos multira. Legkésőbb egy éven belül újra lépnie kell a Magyar Telekomnak.

Már látom magam előtt a 2009-es internetszámlámat: 5 megabites vonal, ötezer forint plusz áfa. És sokallom majd, és szitkozódom.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?