Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Versenykorlátozóak a Matáv ADSL-viszonteladói feltételei?

2000.11.28. 07:20
Az egyeztetések elhúzódásának következtében legkorábban decemberben jelenhetnek meg az alternatív szolgáltatók a hazai ADSL-piacon. Elképzelhető, hogy ez a határidő még későbbre tolódik, a PanTel képviselője ugyanis versenykorlátozónak nevezte a Matáv feltételeit. Amennyiben a cégeknek nem sikerül megállapodniuk, a PanTel a versenyhivatalnál tesz majd panaszt.
A nagysebességű, aszimmetrikus digitális előfizetői vonali szolgáltatást egyelőre csak a Matáv nyújtja itthon, a rajta elérhető internetkapcsolatot pedig kizárólag a MatávNet szolgáltatja. Az alternatív szolgáltatók nem saját jószántukból késlekednek a szolgáltatás elindításával, a Matáv ugyanis a napokban jelentette be nagykereskedelmi szolgáltatási díját.

Sablonszerződés hétfőn

A Matáv várhatóan hétfőn adja be a Hírközlési Felügyelethez az ADSL-szolgáltatásra vonatkozó nagykereskedelmi sablonszerződést, mondta el kérdésünkre Nahlik Gábor, a Matáv termékmenedzsere. A dokumentum elfogadása után, reményei szerint már a jövő héten megköthetik a szerződést az első alternatív szolgáltatóval.

Unja a VilágViszonylatú Várakozást?
Mint már korábban írtuk, a HÍF szeptemberben engedélyt adott a Matávnak ADSL-szolgáltatás nyújtására. Ezzel egyidőben felszólította arra a Matávot, hogy szeptember 31-ig készítse el arra vonatkozó ajánlatát, hogy az alternatív távközlési szolgáltatók hogyan nyújthatnának ADSL-szolgáltatást a Matáv infrastruktúrájának igénybevételével, melyhez a Matávnak november elsejétől biztosítania kell az alternatívok számára a hozzáférést.

Decemberben indulhat az alternatív ADSL

Az alternatív szolgáltatók csak azután kezdhetnek ADSL-t nyújtani, miután a HIF elfogadta a Matáv ajánlatát. Nahlik Gábor szerint a telefontársaság a határidőig beadta a dokumentumot a HÍF-hez, mely hiánypótlást kért a Matávtól. A késlekedés miatt csak decemberre várható az alternatív ADSL-szolgáltatások elindulása.

Az alternatív szolgáltatók a Matáv viszonteladójaként, saját márkanevük alatt kínálják majd az ADSL-kapcsolatot és az erre épülő internethozzáférést. Nemcsak a konkurens szolgáltatók, például az Elender, hanem a MatávNet is érdeklődött a nagykereskedelmi szolgáltatási díj iránt, így elképzelhető, hogy a MatávNet a Matáv viszonteladójaként, saját márkanéven kínálja az ADSL-kapcsolatot.

Nahlik Gábor szerint a nagykereskedelmi termék kialakításában az alternatív szolgáltatók is részt vettek. A távközlési piacon szokásos 20 százalékos nagykereskedelmi árrés helyett a Matáv nagykereskedelmi szolgáltatási díjának árrése 25 százalék lesz.

Versenykorlátozó feltételek

Dr. Bárányné Sülle Gabriella, a PanTel stratégiai tanácsadója kifejezetten versenykorlátozónak nevezte a Matáv által tájékoztatásul megadott szerződéses feltételeket. A cég ugyanis csak azon viszonteladóknak biztosítja a 25 százalékos kedvezményt, amelyek már eladtak bizonyos számú ADSL-hozzáférést, adott időn belül. A kvótát nem teljesítő cégek semmilyen kedvezményt nem kapnak, így számukra nem kifizetődő a viszonteladói tevékenység. A Matáv ezenfelül az ISDN-előfizetéshez köti az ADSL-szolgáltatást, az alternatív szolgáltatók azonban nem az ISDN értékeséítésével, hanem saját ADSL-alapú internetszolgáltatásuk eladásával akarnak foglalkozni.

A tanácsadó szerint a piac (mely jelenleg Budapest bizonyos kerületeit jelenti) túlságosan kicsi, az alternatív szolgáltatók pedig sokan vannak ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a Matáv feltételeinek.

Adatvédelmi gondok

Az ADSL-szolgáltatás ISDN-hez kötése adatvédelmi problémát is jelent a viszonteladók számára. Célszerű lenne ugyanis a jelenlegi Matáv ISDN-előfizetőket megkeresni az ADSL-ajánlattal. A Matáv azonban nem adhatja ki előfizetői listáját harmadik személynek. Az alternatív szolgáltatók így kénytelenek ,,felkutatni" ezeket az előfizetőket, amelynek további költségvonzata van. A stratégiai tanácsadó ezért - az ésszerű gazdálkodás elvárásaihoz mérve - életképtelennek nevezte a Matáv feltételeit, melyeknek véleménye szerint csak maga a Matáv, és leányvállalata, a MatávNet tud majd eleget tenni. Ennek egyik legfontosabb oka az, hogy az ISDN előfizetők adatait más vállalatok nem jogosultak megismerni.

A PanTel szakemberei tanulmányozni fogják a Matáv ajánlatát - melyet még nem kaptak meg - és megpróbálják tárgyalások során módosítani a feltételeket. Amennyiben ez az út nem bizonyul járhatónak, a stratégiai tanácsadó szerint cége a Gazdasági Versenyhivatalnál fog panaszt tenni a Matáv ellen erőfölénnyel történő visszaélés miatt.

Korlátlan hozzáférés 200 ezerért
A Matáv szeptember elsején indította ADSL, aszimmetrikus digitális előfizetői vonal szolgáltatását, amelyen a 28,8 kilobites modemes adatátvitel sebességénél akár hússzor gyorsabban is fogadhatnak adatokat a felhasználók. Ilyen szolgáltatást egyelőre csak a Matáv kínál Magyarországon, bár a Vivendi Szegeden már teszteli ADSL-szolgáltatását. ADSL-alapú internethozzáférést pedig csak a MatávNet nyújt, mely november közepén jelentette be ADSL-alapú internetcsomagjait. Amennyiben az előfizető 64 Kbps-os feltöltési sebességet és 384 Kbps letöltési sebességet választ, továbbá 3 éves kötelezettséget vállal, a Matávnak 37,500 forintos belépési díjat, továbbá 12,500 forintos havidíjat fizet, a MatávNetnek pedig 7500 forintos havidíjat. Az utóbbi összegben havi 40 órás internetkapcsolat foglaltatik, az időkorlát túllépése esetén óránként 250 forintot számláznak a felhasználónak.

Amennyiben valaki korlátlanul szeretné használni az ADSL-kapcsolatot, a 128Kbps-os feltöltési és 768Kbps letöltési sebességet kínáló csomagot kell választania. Ebben az esetben a belépési díj szintén 37,500 forint, erre jön rá a kapcsolat 25 ezer forintos és az internet-hozzáférés 175 ezer (!) forintos havidíja.

A fenti díjakra rájön még az ISDN-vonal beszerelési és havidíja. A hagyományos vonallal rendelkező előfizetők vonalát 12,500 forintért ISDN2-vonalra cseréli a Matáv, egy új ISDN-vonal kihúzása 42,500 forintba kerül. Az ISDN2-szolgáltatás havi díja 4500-4875 forint.