A web miatt nem terjed a mobil internet

2005.03.17. 14:57
Saját gyerekét hibáztatta a web atyja, Tim Berners-Lee egy tamperei konferencián, amikor azt állította: a mobil internet elterjedésének éppen a world wide web mostani állapota szab gátat.

A mobil internet terjedésének legfőbb akadálya a world wide web, pontosabban a mostani weboldalak dizájnja és felépítése, állítja maga Tim Berners-Lee, akit a web feltalálójaként ismer a világ. Berners-Lee egy a finnországi Tamperében rendezett szemináriumon azt mondta: bár a mobil internetes eszközöknek óriási piaca van, most a webdizájnerek feladata, hogy olyan oldalakat készítsenek, amelyeket a mobil eszközök is képesek jól megjeleníteni.

"A webdizájnerek megtanulták, hogyan tervezzenek oldalakat a látáskárosultaknak és másoknak. Néhány éven belül azt is megtanulják majd, hogy a mobil eszközök tulajdonosaira számítsanak a tervezéskor."

A CERN-en született a web

A web megalkotójának 1990-ben a svájci CERN részecskekutató intézet munkatársaként jutott eszébe, hogy az akkor már terjedőben lévő internetet olyan felületen lenne érdemes elérni, amely jobban segíti a kutatók közti együttműködést és az információmegosztást.

Berners-Lee a csütörtöki szeminárium közben a Reutersnek úgy fogalmazott: "Olyan ez, mint a tyúk meg a tojás esete, és akkor is ez volt a helyzet, amikor a web elnyerte mai formáját. Senki nem kérte, hogy legyenek webkliesnsek vagy webszerverek ... az a lényeg, hogy elég sokan felfogják a helyzetben rejlő potenciális hasznot."

A kutatónak egyébként "hatalmas csalódást" okoz, hogy eredeti víziójával ellentétben a web nem vált az igazi kollaboráció terepévé, bár egyes a Wikipedia online enciklopédiához hasonló kezdeményezéseket szimpatikusnak tart.  • Hírek
  • Árfolyam