Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Webes Oscar: a MySpace az év áttörése

2006.05.10. 09:25
Elvérzett a BoingBoing, de azért biztos befutók is maradtak 2006-ra. Összesen 69 kategória győztesei készülhetnek ötszavas köszönetnyilvánítással.
A legjobb pr-munka díjat mindenesetre mindjárt meg is szavazhatjuk a Webbynek, ugyanis az elmúlt években sikerült elterjeszteniük a "Webes Oscar" önjellemzést a sajtóban. Szóval a weboszkáron már 69 kategóriában osztanak díjakat, amit felsorolni is unalmas lenne, hát még végigolvasni. Ezért önkényesen szemezgetünk.

A hagyományos online hírszolgáltatásban továbbra is a nagyok viszik a prímet. A legjobb online újság idén a brit Guardian, viszont a közönségszavazáson már kidomborodott az amerikai fölény: a Wpost.com lett az első. Az "online hírek" kategória idei abszolút győztese egy másik brit portál, a BBC News lett. A legjobb közösségi portál a zsűri szerint a BBC Cumbria. Itt a közönség a TripAdvisort díjazta.

A divat kategóriában a zsűri és a közönség egy véleményen volt: a Style.com nyert. A pénzügyi szolgáltatások közül pedig a PayPal volt az abszolút győztes. A legjobb online játék a zsűri szerint a Stackopolis, míg a közönséget a Miniclip.com hódította meg.

Meglepetés webkettesek

De persze nem hiányoztak az úgynevezett webkettes alkalmazások sem a győztesek hosszú-hosszú sorából. A social networking (kapcsolatépítő szájtok) kategóriában meglepetésre nem a MySpace, hanem a JDate nyert. A közönség pedig a MySpace közvetlen riválisát, a Bebót jutalmazta. Azért a zsűri mégis megkegyelmezett: az "év áttörése" díjra a MySpace-t és annak alapítóit (Tom Andersont és Chris DeWolfe-t) terjesztették fel.

A Flickr online képmegosztó a legjobb struktúra/navigálhatóság kategóriában nyert. (Ebben a kategóriában a Book of Cool a legjobb a közönség szerint.) A zsűri szerint a Flickr lett a legjobb online alkalmazás is. A közönség más véleményen volt: a legtöbb szavazat a Google Maps online térképalkalmazásra érkezett.

A BoingBoing elszállt, Al Gore újra mítoszt teremt

A legjobb személyes/kulturális blog a zsűri szerint a We Make Money Not Art, a nép viszont a Cute Overloadot szereti. A kategória érdekessége, hogy az utóbbi idők legnépszerűbb blogja, a BoingBoing nem jutott díjhoz. A bizniszblogok közül a 5 Blogs Before Lunch, a politikai webnaplók közül - nem nagy meglepetésre - a The Huffington Post nyert.

A legjobb vizuális dizájn kategória abszolút győztese a Google másik térképalkalmazása a Google Earth. Az idei életműdíjas a TCP/IP társfejlesztője, Robert Kahn lett.

A Webby győzteseit tehát már bejelentették, de a díjátadóra csak júniusban kerítenek sort. A tavalyi gálához hasonlóan - a kimagaslóan nagy számú díjazott miatt - idén sem lesz idő hosszasan köszöngetni a szülőknek, a barátoknak és istennek. Mindenki csupán egyetlen ötszavas mondatot mondhat a pódiumon, mikor átveszi a rugós webdíjat.

Az ötszavas köszönetnyilvánítások közül a tavalyi évben a legemlékezetesebb az egykori amerikai alelnök, Al Gore-é volt, aki az életműdíj átvételekor - visszautalva a 2000-es demokrata választási buktára - csak annyit mondott: "Please don't recount this vote", vagyis: kérem, ne számolják újra a szavazatokat. És ez a mondata kifejezetten viccesebbnek tűnt, mint nagy nyelvújítása, az "információs szupersztráda." Aki nem tudná, Gore az internetet illette egykoron ezzel a lehetetlen szókapcsolattal.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft