Ki teszi az Office-t a webre?

2006.04.21. 10:15
Vajon a Microsoft megelégszik azzal, hogy Office-alkalmazásait cédéről telepítgetve a gépünkön használjuk, vagy követi a Google-t a webes irodai alkalmazások új és ma még délibábos mezejére? A kérdés annyira fontos, hogy a ZDNet két bloggere mindjárt egymásnak is feszült miatta.
Richard MacManus, a ZDNet bloggere néhány napja írt egy bejegyzést arról, hogy a Google Calendar minden bizonnyal előrevetíti a Google azon törekvését, hogy Web Office-t (Office 2.0-t) építsen ki magának - vagyis olyan irodai alkalmazáscsomagot, mely a weben érhető el. A találgatások egy hónappal ezelőtt jelentek meg a blogoszférában, mikor a Google felvásárolta a Writelyt, ami a Microsoft Wordjének webkettes változata, vagyis egy online, tartalommegosztásra alkalmas szövegszerkesztő.
Mi az Office 2.0?
A Web 2.0 mintájára azokra az irodai alkalmazásokra kezdték el használni ezt az elnevezést, melyek a webet használják platformként, és többnyire rendelkeznek olyan webkettes tulajdonságokkal, mint például a tartalmak megoszthatósága. Tipikus Office 2.0-ás alkalmazás a Writely, mely szinte teljesen megfelel a Microsoft Wordjének. Csakhogy ez a szövegszerkesztő a weben van - vagyis nem hagyományos értelemben vett szoftver. Rövid regisztrációt követően egy webes környezetben készíthetjük el dokumentumainkat, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogyan a Word esetében már megszokhattuk. A kész dokumentumokat címkékkel láthatjuk el, valamint - ha akarjuk - másoknak is hozzáférést engedhetünk egyes dokumentumainkhoz. Természetesen a dokumentumok lementhetőek a Wordből már jól ismert formátumokban, sőt akár saját blogunkba közvetlenül is publikálhatjuk a Writelyből az adott szövegeket. Lévén egy webes alkalmazásról van szó, a Writelyben készült dokumentumainkhoz bármely netkapcsolattal rendelkező gépről elérhetjük, külön telepítgetés nélkül. Ráadásul ingyenes. Hátránya: állandó szélessávú netelérést igényel. Lásd még: Az Office 2.0 szabályai (ITRedux).

Igen, végül is miért ne lehetne az Office mintájára egy webes irodai csomagot összeállítani? Online elérhető szövegszerkesztővel, levelezéssel, prezentációkészítővel, táblázatkezelővel.

A Microsoftban hiszek

Persze MacManus újból és újból feltörő lelkesedése nem mindenkit sodort magával. Nem, nem valamelyik rivális online magazin vagy örök pesszimista techblogger mérte az ellencsapást az optimizmusra, hanem a házon belül blogoló Marc Orchant. Ő elsőként MacManus cikkéhez írt egy veretes hozzászólást: a Web Office-ra való áttérés lassú lesz, és valószínűleg sosem fog teljesen lezárulni. És ha már valamelyik, akkor inkább a Microsoft lesz abban a helyzetben, hogy a szoftverekből (fat clients) átemelje az alapfunkciókat egy könnyűsúlyú webes eszköztárba.

Valószínűleg érezte, hogy ennyiben nem maradhat a dolog, úgyhogy írt ő is egy bejegyzést, hátha mégis az ő oldalára fordul a vita. Ebben a postban egyrészt megismétli önmagát, majd pedig arról beszél, hogy a Microsoft eleve helyzeti előnyben van, hiszen ott van neki a komplett, bejáratott Office, amiből gyerekjáték lenne egy Web Office-t rittyenteni. Orchant szerint a Microsoftnak olyan light verzióval kellene előállnia, melyben megmaradnak az alaptulajdonságok, ám az asztali környezet mellett online is jól használhatóan: lehetőség van dokumentumok publikálására egy megoszthatóságra és közreműködésre építő online térben, ugyanakkor szinkronizálható is marad az asztali számítógéppel: webes is, és asztali is.

Ez a light hibrid verzió nem is hangzik rosszul. Merthogy kétségünk ne legyen felőle, az Office teljes eszköztárának például csak töredékét ismeri és alkalmazza a mindennapi felhasználó, így a leendő Web Office-nak nem is kellene tudnia az összes eredeti funkciót, elég lenne, ha a Writely szintjéig levinnék a dolgot: a szövegszerkesztőben lehessen betűméretet, -stílust, egyebeket állítgatni, és mondjuk színezni, középre rendezni, linket kapcsolni, nyomtatni, helyesírást ellenőrizni. De ennyi. És aztán lehet szinkronizálni a deszktoppal: minden megvan online és a gépen is. Teljes exchange. Legyen tehát olcsó, csökkentett üzemmódú, viszont online is elérhető Office! Na erre varrjanak gombot a Google-nál.

Csakis a Google!

Hagyományos és webes irodai alkalmazások
MS Office "Office 2.0"
szövegszerkesztő Microsoft Word Writely (Google tulajdon), Zoho Writer
táblázatkezelő Microsoft Excel JotSpot Tracker, NumSum, iRows
prezentációkészítő Microsoft Powerpoint még nincs kiforrott (S5, Thumbstacks
személyi menedzsment Microsoft Outlook Gmail+Google Calendar

Bár 1-1-re állt a meccs, MacManus nem tudta megállni, hogy ne válaszoljon ezekre a kétségtelenül földhöz ragadtabb, ám szintén megkapó víziókra. MacManus legfontosabb ellenérve a Microsoft Web Office-szal szemben, hogy bár a Microsoft az utóbbi időben valóban próbálja felvenni a ritmust a webes alkalmazások piacán (lásd a nagyon béta Live.com-ot), de a szíve mélyén mégiscsak egy szoftvercég, mely kizárólag azért tanulja meg, hogy hogyan vegye fel a versenyt a webes alkalmazások piacán, mert egyszerűen rá van kényszerítve.

Ezzel szemben a Google a webre született, és minden terméke a webhez kapcsolódik. MacManus abban is vitatkozik kollégájával, hogy szerinte bár lassan, de biztosan fogunk átszokni a pécés irodai alkalmazásokról a webesekre. "A Web Office egy hosszú távú vállalkozás. Csak akkor jön el az ideje, mikor az infrastrukturális és kulturális kérdések - mint az összekapcsolhatóság, biztonság, és a jó öreg office-irányelvek - mind 'megoldódnak'. Világosan szólva, sok munka van még hátra addig, míg elérünk erre a pontra. Mindazonáltal ahogy haladunk előre az időben, a Web Office fokozatosan fog kibontakozni. Talán 5-10 év, talán több idő alatt."

Tétre megy

MacManus tehát még egyszer leszögezi, hogy ő a Google-ben hisz, mégpedig azért, mert ez egy ízig-vérig webes cég, ellentétben a Microsofttal. Vegyük észre, hogy ez a vita nem csak a számítógépes irodai alkalmazások jövőjéről szól, hanem - úgy általában - a hagyományos "offline szoftverek" és a mostanában megjelenő webes változatok közti küzdelemről. A számítógép a megfelelő platform vagy a web?

Ez a cikk egyébként Writelyben készült.  • Hírek
  • Árfolyam